Quinoa saláta és pácolt sült tofu

Sokáig idegenkedtem a tofutól, de az utóbbi időben több izgalmas receptet is találtam, s azóta többféleképpen is elkészítettem. Sokan nem szeretik a fűszeres ételeket, és azt hihetnénk, hogy a gyerekek sem eszik, pedig kisfiam, B. már egészen korán szívesen evett pikáns fogásokat, mint például a tofut, apró falatokban. Ez az étel a quinoa salátával nagyon laktató, finom, tápláló és egészséges.  Ha csak felnőtteknek készítjük, használhatunk kevés chilit is a tofu pácolásához.

Recept:

(Inspiráció és eredeti recept: Vegetariantimes.com)

A recepthez használt bögre 250 ml-es.

Hozzávalók a pácolt tofuhoz, 2-3 adaghoz:

300 g tofu

negyed bögre szójaszósz

1 evőkanál mustár

1 gerezd fokhagyma, összezúzva (opcionális)

1 teáskanál méz

negyed bögre víz

csipet só, őrölt feketebors

Hozzávalók a quinoa salátához:

1 bögre quinoa (170 g)

2 bögre forró víz

fél bögre sárgarépa, lereszelve

15 g petrezselyem, felaprítva

1 evőkanál balzsamecet

100 g endívia saláta, frisée saláta, radicchio saláta, kínai kel vagy rukkola (vagy ezek keveréke változó arányban) aprítva

kevés szezámmag a tálaláshoz

1. A tofuból a vízet kipréselem, majd 8 egyforma szeletre vágom.

2. A pác hozzávalóit (szójaszószt, mustárt, mézet és fokhagymát) összekeverem, negyed bögre vizet adok hozzá majd sózom, borsozom. Beleforgatom és bepácolom a tofu szeleteket kb. 45 percre, addig elkészítem a quinoa salátát.

3. 2 bögre vízben megfőzöm a quinoat csipet sóval és borssal kb. 15 perc alatt, majd újabb 15 percig hűlni hagyom. Egy nagyobb tálba rakom, beleszórom a petrezselymet, sózom ha még szükséges. Hozzákeverem a sárgarépát és a zöldsalátát is és a balzsamecettel együtt átkeverem.

4. Egy teflon serpenyőt felforrósítok, majd a bepácolt tofu szeletek mindkét oldalát megsütöm, 3-4 percig, vagy amíg megbarnulnak. Kiveszem őket, majd a tofu szeletek felét a quinoa salátába keverem, a többi szeletet pedig a tetejére halmozom. Szezámmaggal megszórva tálalom.

Címkék: , , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »