A háztáji csemegék sorozatban a legolvasottabb receptjeink eddig a házi sajt(krém) és a citromkrém voltak. Készült már a blogra korábban házi müzli is, de az kimondottan egy csokoládés verzió volt. Ez a recept, amit most megosztok veletek, egy családi házi gyümölcsös müzli, csokoládé és mindenféle adalékanyag nélkül. A szupermarketetkben és a reform élelmiszerboltokban sokféle müzlit árulnak, de némelyiknek tényleg túl magas a só- és cukortartalma. A házi készítésű müzli éppen ezért egészségesebb – bármelyik aszalt gyümölcsöt és gabonát felhasználhatjuk hozzá, és ha babának is készítjük, változtathatunk a hozzávalókon és keverési arányokon. Allergiára hajlamos családban ne használjunk olajos magvakat.
Aszalt gyümölcsből most került bele datolya, aszalt sárgabarack, füge és mazsola is. Az aszalt gyümölcsöket egy ideje szeretem a zöldségesnél, esetleg piacon beszerezni. Sokkal puhábbak, krémesebbek, mint akármelyik prémium minőségű, bolti fajta. Ha darabolni kell, könnyebben aprítják a robotgépek is, mivel kevésbé szikkadt és kemény, ráadásul finomabbak is, mert frissebbek. Tökéletes reggeli magában tejjel vagy joghurttal.
Hozzávalók (kb. 700 grammhoz):
20 dkg zabpehely
10 dkg kölespehely
1 dl bio almalé
2 dkg szezámmag
2 dkg aprított lenmag
8 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
8 dkg aszalt füge, apróra vágva
5 dkg aszalt, magozott datolya, apróra vágva
5 dkg mazsola
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat) és az első 5 hozzávalót összekeverve szétterítem egy sütőpapírral bélelt tepsiben vagy kerámiatálban egyenletes rétegben és kb. 20 percig sütöm. Közben folyamatosan kevergetem fakanállal, és figyelem, ha már szépen megbarnuljon (egyenletes, aranybarna színt kell kapnia), majd kiveszem a sütőből.
2. Miután kivettem a tepsit, hűlni hagyom a müzlit, kissé felaprítom az aszalt gyümölcsöket és belekeverem a müzlibe. Én robotgépbe kicsit átdolgoztam az egészet, hogy ne legyen annyira darabos, de aki szereti nagyobb szemekben rágcsálni, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést.
3. Légmentesen záródó dobozban 1 hónapig eláll.
4. Ha babáknak készítjük, 12+ hónapos kortól elválasztó tápszerrel leöntve tálaljuk, de elkészítés előtt tegyük mindenképpen aprítógépbe a pelyheket (zabpelyhet, kölespelyhet, rozspelyhet keverhetünk bele) és olyan állagúra keverjük/aprítsuk, hogy a babák is tudják enni. Pürésített aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: