Egytálétel vagy saláta? Is-is! Laktató, finom, kellőképpen színes, így könnyebb elfelejteni, hogy még mindig tél van, viszont a lilahgyma és a petrezselyem üde íze már a tavaszt juttatja eszünkbe. Gyorsan elkészíthető ezért pl. jó kis vacsi lehet hétköznapi sietős estéken.
A quinoát nagyon szeretjük, bár eleinte kicsit idegengedtünk a “vizuális megjelenésétől”, de ne ítéljünk külső alapján! Egyébként is ódákat zengenek róla, hamar elkészül, szóval érdemes kipróbálni! Ennek a salinak külön-külön is finomak a hozzávalói, együtt pedig igazán komplex és különleges ízt adnak; üde is és pont annyira édeskés, mint amennyire savanykás egy csipetnyi tűzzel megfűszerezve.
Hozzávalók (2 nagy adaghoz):
– 10 dkg quinoa
– 1 nagy édesburgonya (50-60 dkg) 1-1,5 cm-es kockákra vágva
– 2+1 ek olívaolaj
– 2 ek frissen facsart lime leve
– só, bors, 1 mk mozsárba összetört koriandermag, 1 jó nagy késhegynyi mexikói fűszerkeverék+római kömény
– 1 fél lilahgyma félhold alakú, vékony szeletekre vágva
– petrezselyemzöld, serpenyőben pirított tökmag, kecskesajt (v. feta)
– avokádó szeletek
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, közben 2-3x átmossuk a quinoát és kb. 10 percre hideg vízbe beáztatjuk.
2. Közben jól megsikáljuk az édesburgonyát, felkockázzuk, egy tálban összekeverjük 2 ek olívaolajjal, megszórjuk a száraz fűszerekkel (só, bors, koriandermag, mexikói fűszerkeverék), jől bedörzsöluk a krumpli kockákat az olajjal és fűszerekkel. Tepsibe öntjük és kb. 1/2 óra alatt sütőben megsütjük. (Közben egyszer-kétszer átkeverjük.)
3. Amíg az édesburgonya sül, megfőzzük a quinoát dupla mennyíségű vízben; először közepes lángon felforraljuk a vizet, majd forrás után a legkisebb lángra vesszük és lefedve pároljuk kb. 15 percig (amíg a víz teljesen el nem fő róla). Ekkor kikapcsoljuk a tűzhelyet és lefedve állni hagyjuk legalább 5 percog, majd villával kicsit átmozgatjuk.
4. Egy nagy tálban összekeverjük a quinoát és a megsült édesburgonya kockákat a hagymával és kevés durvára vágott petrezselyemzölddel és a jó késhegynyi római köménnyel. Meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal és 2 ek lime lével, lazán összekeverjük. Ha szükséges ízesítjük még sóval, borssal.
5. Tálaláskor kecskesajtot csipkedünk a tetejére, meghintjük pirított tökmaggal és petrezselyemzölddel és pár szelet (érett) avokádóval tálaljuk.
Még több quinoa recept itt: https://wannabechef.cafeblog.hu/cimke/quinoa/
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: