Wannabe Chef

Vietnámi palacsinta-bahn xeo

Vietnámi palacsinta-bahn xeo

Vietnámi palacsinta-bahn xeo

A kisütött palacsintákat vágjuk szélesebb csíkokra és friss zöldfűszerekkel saláta levelekbe tekerve, mártogatóssal fogyasszuk!

A kisütött palacsintákat vágjuk szélesebb csíkokra és friss zöldfűszerekkel saláta levelekbe tekerve, mártogatóssal fogyasszuk!

Vietnámi palacsinta sok-sok zölddel

Vietnámi palacsinta sok-sok zölddel

Az egyik legjobb kaja, amit a tavasz közeledtével el tudok képzelni! Percek alatt elkészíthető, nem kell különösebb főzési tudomány hozzá és iszonyat mennyiségű zöldet (salátalevél, friss zöldfűszerek) meg lehet enni vele, méghozzá észrevétlenül! “Az Isten is street food-nak teremtette. Vagy party kajának.”-írta Funky Pho róla. Én azonban tovább mennék: nemcsak party kajának jó, hanem bármikor, szóval próbáljátok ki! (Mellesleg glutén- és tejmentes!)

Szombaton megcsapott a tavasz szele; kilépve az ajtón madárcsicsergés fogadott, nem is beszélve a tavaszias időről. A piacon sorban mosolyogtak rám a szebbnél-szebb saláták és amikor a friss koriandert is megpillantottam, tudtam, hogy a hétvégén vietnámi palacsinta (azaz bahn xeo) is lesz!

Lehet, hogy a palacsinta hozzávalói (rizsliszt, kókusztej és halszósz) nincsenek ott minden háztartás polcán, de elég sok helyen (legalábbis nagyobb szupermarketekben, fűszereseknél) beszerezhetők (a halszószból egy kisebb üveg konkrétan 450 Ft és nagyon sokáig elég). Szóval a hozzávalók senkit ne riasszanak el, mert igazi finomságról van szó!

A receptnél több forrást is figyelembe vettem, többet között Funky Pho receptjét is, viszont picit módosítottam az arányokon.

Hozzávalók (4 személyre):

– 12 dkg rizsliszt

– 1,5 dl-1,5 dl kókusztej és víz

– 1 kk őrölt kurkuma

– 1/2 mk só

– 1-2 szál újhagyma felkarikázva

– olaj a sütéshez

A rizslisztet a kurkumával és a sóval elkevertem, majd apránként hozzáadtam a folyadékot és jól összekevertem. 1 órát pihentessük hűtőben, közben készítsük el a tölteléket és a mártogatóst (nuoc cham).

Töltelék:

– sült császárhús/sült csirke felkockázva/pácolt, sült tofu kockák (csak vegáknak, mert husival a legjobb!)

– 1 vöröshagyma félhold alakúra vékonyan felszeletelve

– szójabab/mungóbab csíra

– 1-2 ek halszósz

– fross bazsalikom, koriander, menta

– 1 ek olaj

Egy serpenyőben felhevítem az olajat és megdinsztelem benen a hagymát, majd elkeverem 1 ek halszósszal.

Mártogatós:

Ez a mártogatós recept Funky Pho-től származik, körvonalakban kövesse mindenki ezt, de az elkészítéskor támaszkodjunka  saját ízlelőbimbóinkra és tetszőlegesen adjunk többet, v. éppen kevesebbet a hozzávalókból!

– 4 ek halszósz

– 8 ek víz

– 2 ek lime- v. citromlé

– 2 ek cukor

– apróra vágott chili és fokhagyma

A hozzávalókat keverjük össze és kész.

A tészta 1 óra pihentetése után belekeverjük a felkarikázott újhagymát, egy serpenyőben 2 ek olajat hevítünk, 1 merőkanálnyi masszát eloszlatunk rajta. A palacsinta egyik felét megszórjuk a kockákra vágott hússal és a megdinsztelt hagymával, erre babcsírát és friss zöldfűszereket szórunk. Ha már szép ropogós a palacsinta alja, egy spatula segítségével a palacsinta másik felét ráhajtjuk a töltelékre és kész!

A félkör alakú palacsintákat szélesebb csíkokra vágjuk. Egy-egy csíkot friss saláta levélbe tekerünk friss zöldfűszerekkel (korianderzölddel, mentával, bazsalikommal) és a szószba mártogatjuk, megesszük. FINCSI!

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!