Zita blogját évek óta követem. A stílusa, a nyálcsorgató képei egyediek, magával ragadóak. A tavalyi cukormentes kihívása alkalmával ismerkedtünk meg személyesen, majd később a neten keresztül leveleztünk többször. Azóta sok receptjét kipróbáltam, nagy kedvenc nálunk itthon a quinoa fasírt és a brokkoli pestos tészta. Érdemes böngészni az oldalát! Blogját főleg azoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni a vegetáriánus és vegán konyha változatos ízvilágával.
Egy krémes polenta receptet oszt meg most veletek a blogunkon, pirított balzsamecetes kelbimbóval. A recept után interjút is olvashattok vele, hogy jobban megismerhessétek őt…..
Krémes polenta pirított balzsamecetes kelbimbóval
A receptben a polenta a köret, a kelbimbó pedig a feltét. Ez egy lakto vegetáriánus étel, de lehet vegánosítani, ha a vaj helyett jó minőségű bio margarint használunk (például ilyet vagy ilyet), a parmezán vagy pecorino helyett pedig növényi sajtot. Gyors hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét, mert, amíg a kelbimbó sül a sütőben, addig elkészíthetjük a polentát. Előkészületekkel együtt 30 perc alatt megvan.
Hozzávalók a polentához 3-4 főre:
1 bögre kukoricadara (polenta)
1 és 1/2 bögre zöldség alaplé
1 és 1/2 bögre rizstej
1/4 bögre parmezán vagy pecorino, reszelve
1 evőkanál vaj
só
Hozzávalók a kelbimbóhoz:
300 g kelbimbó, külső leveleitől megtisztítva, a nagyobbak félbe vágva
5-6 gerezd fokhagyma, hájával együtt
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
3 ág kakukkfű, levelei lecsipkedve
só, bors
******************************************
INTERJÚ Nagy Zitával, a Zizi Kalandjai blog írójával
Először kérdeznénk kicsit a családodról és gyerek éveidről. Gyerekkorodban is szerettél főzni? A családodban sokan vegetáriánusok?
Z: A nyári szünetekben együtt főztem a nagymamáimmal, amikor az öcsémmel náluk nyaraltunk. Anyukám mellett is kuktáskodtam, de igazán a főiskolás éveim alatt kezdtem el főzni. A szűk családban én vagyok egyedül vegetáriánus.
A párod hogyan viszonyul a vegetáriánus táplálkozáshoz? Ő is húsmentesen étkezik?
Z: A párom is vegetáriánus. Nem én “kényszerítettem” rá, ő saját maga választotta ezt az utat. Igazából előtte szerintem én nagyobb húsevő voltam, mint ő.
Mióta fektetsz nagyon nagy hangsúlyt az egészséges étkezésre?
Z: 2005-ben kezdett el érdekelni az egészséges táplálkozás, amikor egy természetgyógyásznál tett látogatás meggyőzött a vegetáriánus táplálkozásról. Könyveket vásároltam, böngésztem a netet, utána olvastam a témának és szépen lassan megváltoztattam a táplálkozásomat, elkezdtem főzni, sütni. Annyira beleástam magam a témába, hogy egy természetgyógyász képzést (reflexológus) is elvégeztem az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben.
Felmerült benned korábban, hogy főzéssel kapcsolatos pályát válassz?
Z: A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskoláján szereztem meg első diplomámat (élelmiszeripari mérnök). Természetesen a főiskolán is az élelmiszeripari tárgyak voltak a kedvenceim, mint élelmiszerkémia, mikrobiológia, anyag- és áruismeret, élelmiszeripari technológia. Ezek voltak számomra a kézzel fogható ismeretek, nem pedig a vállalat gazdaságtan és a valószínűségszámítás. A főiskola elvégzésekor még nem tudtam, hogy hol fogok dolgozni és a főzésben, sütésben sem voltam nagyon járatos, így nem gondoltam arra, hogy főzéssel kapcsolatos pályát válasszak magamnak.
Az egyik legnépszerűbb magyar vegetáriánus gasztroblog a tiéd. Hogy látod, mi a sikered titka?
Z: Mostanra megtaláltam a saját stílusomat, a saját “hangomat”. Úgy gondolom, hogy ez most már átjön az írásaimon és olyan zizisek a bejegyzéseim. Ezenkívül a szép fényképek mindenképpen sokat dobnak egy bejegyzésen és azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre többen nyitnak a vegetáriánus táplálkozás felé, sok az érdeklődő, akik szeretnének mást is kipróbálni a lejárt rántott sajton és rántott gombán kívül.
Van példaképed a gasztronómiában, esetleg a blogírásban?
Z: Kimondott példaképem nincs, de sok embernek követem a blogját, akik fantasztikus recepteket és fényképeket osztanak meg az olvasóikkal. Sajnos néha nehéz visszafognom magam és átlendülök a sok-sok édesség és tészták irányába… ilyenkor mindig megfogadom, hogy másnaptól még egészségesebben fogok táplálkozni. Mindig van hova fejlődni!
Hogy képzeljük el a konyhádat, amiben nap mint nap főzöl?
Z: Picike konyha villanytűzhellyel, konyhai robotgéppel, turmixgéppel, kicsi hűtővel, sok olyan alapanyaggal, amit megvettem már egy ideje, de még mindig nem használtam fel! Mániám, hogy a legfontosabb alapanyagokból mindig legyen tartalék: kókuszzsír, olívaolaj, hámozott paradicsom konzerv, fokhagyma, vöröshagyma, tészta, burgonya, répa, csírák, fűszerek, tofu, tojás, kakaó, méz, szójaszósz, egyéb édesítőszerek (juhar- vagy rizs szirup).
Mennyire erősen hatnak rád az évszakok és miként ihletnek meg a főzésben és ételkészítésben?
Z: Igyekszem a szezonalitást követni és a helyben (Magyarországon) megtermett zöldségekből, gyümölcsökből sütni, főzni. Télen nem eszem paradicsomot, tavasszal meg nem veszek epret addig, amíg a magyar eper meg nem jelenik a piacokon.
Hány szakácskönyved van otthon? Amikor főzől, honnan inspirálódsz leginkább?
Z: Szenvedélyem a szakácskönyv gyűjtés… nem számoltam meg, hogy hány darab van, de sok és szerintem ez csak növekedni fog! Inspirációul szolgálnak a könyvek, gasztroblogok, gyerekkori emlékek, illatok és a piacok kínálatai.
Mióta megszületett a kisfiad, hogyan tudod beosztani az idődet? Minden nap főzöl?
Z: Nehéz beosztani az időmet úgy, hogy legyen idő az “extra” dolgokra is. Ádám már 10 hónapos és teljes figyelmet igényel tőlünk. Igyekszem naponta egyszer főzni, vagy ebédre vagy vacsorára. Ha nem sikerül, akkor néha rendelünk vagy elmegyünk az egyik humusz bárba, vagy vega ételbárba, vagy pizzát/tésztát enni.
Zizi Kalandjai elérhető az alábbi linkeken:
Fotó, szöveg: Nagy Zita
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: