Nálunk már a hóvirág elvirágzott, valahol már az ibolya nyílik, a tulipánok bimbója pattanásig feszült és már vagy két hete árulják a medvehagymát, úgyhogy vitathatalanul ITT A TAVASZ!
Sajnos a medvehagyma szezon mindig nagyon rövid, ezért nem nagyon van időnk és alkalmunk kisérletezgetni ezzel a nagyon jó kis növénnyel, de talán nem is annyira kell a kísérletezgetés, mert a medvehagyma úgy jó, ahogy van! Pogácsában, krémlevesben crostinivel, vagy éppen ezekben a kis kiflikben!
Pofon egyszerű és nagyon finom, bár kicsit vigyázni kell a feltekeréssel; mi most nagyon lazára vettük a figurát, ezért sütés közben kicsit szét is tekeredtek a kiflik, de ez semmit nem rontott az ízükön. Érdemes úgy tekerni, hogy a legkeskenyebb rész hegye a kifli aljára kerüljön, mert így biztos nem fog “kibomlani” a kifli.
A recept alapját a klasszikus sörkifli (Lala kifli, ki, milyen néven ismeri) adta; ehhez készítettünk egy egyszerű medvehagymás krémet vajjal és sóval. Ezzel a krémmel kentük meg a kifliket. (Legközelebb csak vékony csíkokra vágjuk majd a medvehagymát és azt keverjük majd a vajba, vagy csak megszórjuk majd vele a vajjal megkent tésztát.)
Hozzávalók (32 kis kifli):
A tésztához:
-35 dkg liszt (nálunk most 15 dkg rétes-, 20 dkg sima liszt)
– 7-8 dkg tejföl/joghurt
– 0.5 dl-0,5 dl tej és olaj
– 1 tojás
– 1 kk cukor
– 1-2 dkg élesztő
– 1 jó nagy csipet só
A krémhez:
– 10 dkg vaj
– 5-6 dkg medvehagyma (megmosva, leszárítva)
– só
A kiflik tetejére:
– 1 tojás
– len-, szezám- v. köménymag
1. A fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A tojást egy kis tálban felverjük, hozzákeverjük a tejfölt és az olajat.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sót, majd összekeverjük a tojásos-tejfölös-olajos masszával és az élesztős tejjel. Jól kidagasztjuk, hogy sima legyen a tészta (20-25 perc). Letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
3. A vajat és a medvehagymát egy botmixerrel krémmé mixeljük, ízlés szerint sózzuk.
4. A megkelt tésztát két részre osztjuk. A tésztadarabokat 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Megkenjük a medvehagymás krémmel, majd 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük kiflinek, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket és 15-20 percig kelesztjük.
5. Sütés előtt tojással lekenjük a kifliket, megszórjuk lenmaggal (vagy szezámmaggal, v köménnyel) és 200 fokos sütőben szép pirosra megsütjük.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: