Wannabe Chef

Nyuszi kalács

Ki szereti az illatos, foszlós, pihe-puha kalácsot (amire langyosan szinte ráolvad a vaj)? Ugye mindenki? Mi nagyon szeretjük és gyakran kerül a hétvégi reggeliző, vagy uzsonnázó asztalkánkra. Régebben csak anyukámnál volt szerencsém az IGAZI foszlós házi kalácshoz, de amióta nekiduráltam magamat és elkészítettem egy kisebb adagból (25 dkg liszt) az első kicsi kalácsomat (ami nem is volt akkora ördöngősség!) azóta gyakran szereplője a hétvégi reggeliknek. Az “alaptészta” anyukám isteni, foszlós kalácstésztája, amit (nemcsak) Húsvétkor nyuszi alakúra is formázhatunk. A vaníliás-túrós nyuszik mellett az egyik legjobb móka gyerekekkel ilyen nyuszi tekercseket gyártani! 🙂

nyuszi kalács

Hozzávalók (8 db nyuszihoz):

– 25 dkg liszt

– 1,75 dl langyos tej

– 1 tojássárgája (a tésztába)

– 1-1 ek porcukor és méz

– 2,5 dkg olvasztott vaj

– 1 dkg friss élesztő

– 1 tojássárgája (a nyuszik lekenéséhez)

– mazsola (a nyuszik szemének)

nyuszi2

1. Kb. 1/2 dl langyos tejben elkeverjük a cukor felét, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

2. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral, majd a közepében kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 1 tojássárgáját, 1 ek. mézet, és elkezdjük összedolgozni, közben 2-3 részletben hozzáadjuk a tejet is. Addig dagasztjuk, amíg a hozzávalók már homogén masszát alkotnak, és a tészta kezd az edény aljától elválni.

3. Ekkor 2-3 részletben a tésztához dagasztjuk az olvasztott vajat. Akkor jó a tészta, ha már elválik az edény aljától, és apró “hólyagok” (levegő buborékok) keletkeznek benne. Viszonylag lágy tészta lesz, ne ijedjünk meg! Ezután letakarva a duplájára kelesztjük, kb. 1 óra alatt.

4. Formázás: A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztadarabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rúd végét (kb. 2 cm-t) levágjuk (ez lesz a feje). A tésztát a képen látható módon feltekerjük, a levágott kis darabot a nyuszi “mellső lába” fölé ragasztjuk, a tetejét ollóval bevágjuk. A nyuszik szeme 1-1 szem mazsola. A megformázott nyuszikat 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a maradék tojássárgával, és 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Korábbi kalács receptjeink:

Békebeli foszlós kalács

DynPicWaterMark_ImageViewer_phppathkalacs21-515x386

Fáni Mama-féle kalács (egy bögre habos kakaóval, vagy tejeskávéval máris Joanne Harris-féle feeling kerít hatalmába! )

DynPicWaterMark_ImageViewer_phppathIMG_6996

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!