Wannabe Chef

Vegán vörösáfonyás napraforgókrémes golyók

A Donum Terrae és Tóth-Nacsa Ági (Boldog Kukta) keresett meg minket néhány héttel ezelőtt: lehetőséget kaptunk, hogy teszteljük a Donum Terrae magkrémjeit egy játék keretén belül. Néhány nappal később kaptam egy csomagot, melyben napraforgókrém lapult, azzal az instrukcióval, hogy készítsek vele határidőre egy finom desszertet. A játék végén az összes receptből egy gyűjtemény készül a Donum Terrae webolalra, melyet a hozzájárulásunkkal közzétesznek és így tőlünk kaphattok inspirációt! A Donum Terrae teszt időtartama 3 hét, melyben hetente 8 vagyis összesen 24 blogger vesz részt. 1 blogger 1 étellel készülhet a verseny ideje alatt (most a desszertekre került sor).

Donum Terrae… Csupa természetes alapanyag, prémium minőségű termékek szeretettel készítve és kínálva. Ami a választékot illeti, vannak hidegen sajtolt magolajok, natúr magkrémek és gyümölcsecetek is. Személy szerint a tökmagolaj és a mogyorókrém rajongója vagyok.

Az utóbbi időben próbálok minél több ételt vegánosítani (ez főleg a desszerteknél okoz nehézséget) és leginkább egészséges desszerteket készíteni. Éppen ezért nagyon örültem, hogy megismerhettem közelebbről a napraforgókrémet. A családunkban nagyon kedvelt kókuszgolyó egészséges változata jutott eszembe. Az aszalt gyümölcsös energiagolyókhoz az aszalt vörösáfonyát, a datolyát és a pirított törökmogyorót masszává daráltam a napraforgókrémmel, és a krémes masszából kis golyókat formáztam.  Szerintem keksz, cukor és tejtermék nélkül is lehet finom és édes egy ilyen sütemény.

IMG_0170

Csakúgy, mint a többi olajos magból készült krém, a napraforgókrém is magas fehérje-tartalmú, tápanyagokban és telítetlen zsírsavakban gazdag, ugyanakkor alacsony a telített zsírsav tartalma és koleszterinmentes. A Donum Terrae napraforgókrém különösen gazdag E-vitaminban: 40 gramm napraforgómag tartalmazza a napi ajánlott bevitel 100%-át. Számos ásványianyagban gazdag, különösen vasban (100 gramm napraforgómag kétszer annyi vasat tartalmaz, mint ugyanannyi spenót), ezen kívül tartalmaz még magnéziumot, szelént, cinket, káliumot és foszfort is. (A teljes termékleírás a Donum Terrae honlapján olvasható.)

Vegán vörösáfonyás napraforgókrémes golyók

Recept (kb. 20 db-hoz):

fél bögre törökmogyoró

12 szem datolya, magozva

másfél bögre aszalt vörösáfonya

fél bögre Donum Terrae napraforgókrém

fél teáskanál fahéj

csipet só

szezámmag / lenmag / kakaópor a forgatáshoz

A sütőt előmelegítem 170 fokra. A mogyorót sütőben megpirítom (kb. 8-10 percig), amíg a külső héja megfeketedik, és megpörkölődik. Kiveszem és konyharuhával medörzsölöm a héját. A törökmogyorót robotgépbe teszem és apróra darálom. A datolyát kimagozom és az aszalt áfonyával és a törökmogyoróval együtt késes robotgépben krémesre darálom. Tovább keverem a napraforgókrémmel, a fahéjjal és a sóval. Ha már krémes masszát kaptam, kis labdákat formázok a kezemmel és megforgatom szezámmagban. El tudom képzelni kakaóporba, lenmagba forgatva is.

Recept, inspiráció: www.feastie.com

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!