Szerencsére most dúskálhatunk a finomabbnál-finomabb és napon érett, zamatos zöldségekben, gyümölcsökben. Sok mindennek szezonja van, pl. a cukkininek is és azért, hogy bebizonyítsuk: van élet a töltött cukkinin túl is (na, meg azért, mert szeretjük!) ezt az összeállítást készítettük:
– cukkini tempura (a képen legfelül)
– cukkini palacsinták (lepénykék) mártogatóssal (a képen jobb oldalt, negyedekre vágva)
– baconös-tojásos sült rizs újhagymával.
A tányér mind a három szereplője gyorsan elkészíthető, próbáljátok ki, mert nagyon finom!
Kezdjük a cukkini tempurával: Tempura recept már többször volt itt a blogon. a lényeg: a zöldségeket, -most cukkini szeleteket- viszonylag vékony, de ropogós bundában sütjük ki és szósszal (mártogatóssal) tálaljuk, amibe (jégcsap)retket reszelünk. A tempura (és a szósz) készítésének konkrét receptjét és know-how-ja itt található.
Cukkini palacsinták (v. lepénykék?)-mindenki hívja úgy, ahogy neki tetszik! Pofon egyszerű elkészíteni, illatos, ropogós de csak frissen finom! Készítsetek hozzá szójaszószos-rizsecetes-fokhagymás mártogatóst, azzal isteni!
1 közepes cukkinit juliennre vágunk (v. reszelün k, ha van julienne reszelőnk), picit sózzuk és hagyjuk állni 15-20 percig, hogy a levét kiengedje. Ezután kicsavarjuk. Közben felaprítunk 1 újhagymát (ha zsenge a zöldje, azt is felkarikázhatjuk!), 1/2 kimagozott csili paprikát. Egy tálban összekeverünk 1 dl lisztet 1 dl vízzel, ebbe a masszába keverjük a kicsavart cukkinit, a felaprított újhagymát és csilit. Serpenyőben (palacsintasütőben) 1-2 ek olajat melegítünk, majd a cukkinis masszából 1 evőkanállal a serpenyőbe teszünk, jól elkenjük-ellapogatjuk, hogy vékony legyen a palacsinta. Ha az alja szép pirora sült, megfordítjuk, öntünk alá 1 mokkáskanálnyi szezámolajat (ettől isteni illata lesz!) és a másik oldalát is pirosra sütjük. A mártogatóshoz összekeverünk 2 ek szójaszószt, 1 ek rizsecetet (vagy almaecetet), 1 ek vizet, 1 gerezd felaprított fokhagymát. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés cukrot is. (Ez egyébként egy koreai recept, koreaiul hobak jun, érdemes kipróbálni!)
Baconos-tojásos sült rizs újhagymával: na, ez az, amit mindenki garantáltan szeretni fog! Elronthatatlan és a bacon ad egy kis plusz ízt a rizsnek. Biztos mindenki járt már kínai büfében és látott (evett) már a pirított rizsből. Na, ez hasonló elven készül, csak összehasonlíthatatlanul finomabb! Titka, hogy hideg (lehetőleg “másnapos”!) natúr, párolt rizsből kell készíteni. A tojás legyen szobahőmérsékletű hozzá, azért, hogy ne hűtse le a serpenyőt.
2 adaghoz 2-3 szelet bacon 1cm-es darabokra vágva, 2 szál, vékonyra karikázott újhagyma (ha zsenge, jöhet a zöldjéből is!), 1 buci gerezd felaprított fokhagyma, 2 felvert tojás, 20 dkg hideg, natúr rizs, 2 ek szókaszósz, 1-2 ek olaj kell. (Ha van szezámolaj, akkor 1-1 ek étolaj és szezámolaj!) Serpenyőben felmelegítjük az olajat. Először ropogósra sütjüka bacon darabkákat, majd kiszedjük egy tálkába. Kitöröljük a serpenyőt, olajat melegítünk benne, amiben megdinszteljük az újhagyma karikákat. A dinsztelés utolsó percében hozzákeverjük a fokhagymát, azzal együtt dinszteljük még 1 percig. A hagymára jön a felvert tojás, amit kevergetve “rezgősre” sütünk, majd erre a keverékre a hideg rizs és a bacon. Jól összeforgatjuk a hagymás-tojást a rizzsel, 3-4 percig sütjük a serpenyőben, majd meglocsoljuk a szójaszósszal és még tovább pirítjuk pár percig.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: