Wannabe Chef

Háztáji csemegék: nyers banánfagyi kesudióval és sárgabarackkal

Az egész úgy kezdődött, hogy megismerkedtem a vietnámi masszőrünkkel. Ő egy kincs nekünk, ugyanis mióta megszületett a két kisfiam, azóta időszakonként kezelésbe vesz. Nemcsak profi masszőr, hanem isteni ételeket is készít. Mivel nyers-vegán étrenden él, találkozáskor mindig van közös témánk. Az utóbbi hetekben két fantasztikus könyvet is kaptam tőle kölcsön ebben a témában. Az egyik Victoria Boutenko: 12 lépés a nyers étrendig (nyersétkezésről, a főtt ételektől való függőségről, a kísértések elkerüléséről és rengeteg recepttel), a másik könyv pedig Joan van Rooijen: Napeledel – Az élő Ételek szakácskönyve, különféle napi étrendekkel, de alapvetően receptkönyv, többek között vegán tészták, levesek, saláták, smoothiek, reggelik, zöldségpürék találhatók benne. Fantasztikus nyers édességek, és magvakból készült tej-, joghurt és vajfélék receptjeit is tartalmazza.

nyers banánfagyi

A banánfagyi ötlete is ebből a receptkönyvből ered. Az nyers desszertek/édességek készítésekor, ha diófélét darálunk, ne daráljuk azokat se túl rövid, se túl hosszú ideig. A belőlük készült tészta úgy vagy túl darabos vagy pedig olajos lesz és nem áll össze. Nyers jégkrémeket vagy fagylaltokat készíthetünk friss gyümölcsből, gyümölcsléből, fagyasztott gyümölcsből  vagy magvakból, diófélékből vagy azokból készített tejszínből. Édesítésre lehet használni aszalt gyümölcsöket és más nyers édesítőket (pl. nyers mézet). Ízesítésre kiválóak a karobpor és a vanília. A fagylaltot díszíthetjük friss, vagy aszalt gyümölccsel tetszés szerinti formában, ehető virágokkal, mentalevéllel, durvára darált diófélékkel, magvakkal vagy granolával.

nyers banánfagyi 2

Nyers banánfagyi kesudióval és sárgabarackkal

4-6 darab kis banán (darabokra vágva, lefagyasztva)

fél csésze kesudió

fél teáskanál vanília

3 evőkanál kis darabokra vágott aszalt sárgabarack

1. A banánt felkarikázom vastagabb karikákra és egy tálba rakosgatom, majd a fagyasztóba kb. 3 órára, míg megkeményednek a banándarabkák.

2. A fagyasztott banándarabokat, a kesudiót, a vaníliát a turmixgépbe teszem (erre a késes robotgép a legmegfelelőbb) és az egészet néhány percig turmixolom, egészen finom, krémes, fagylalt állagúra. Keverés után a kapott fagylaltkrémet egy tálba öntöm, és belekeverem az apró darabokra vágott barackot. Azonnal kanalazható, finom édességet kapok, én azonban visszateszem a fagyasztóba még hűteni kicsit.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!