Ez a pihe-puha, könnyed kis süti a hétvégi sült tök maradékából készült. Egy kis illatos, pirított fekete szezámmaggal dobtuk fel, igazán különleges ízt adott az amúgy is fincsi sütinek. Semmi cicoma, semmi túlspirázás, de nemcsak az íze isteni, hanem a színe is gyönyörű; én kifejezetten imádom a narancsos alapszínben feltűnő fekete kis magokat!
Jó látni, hogy egyre bátrabbak az emberek és a jól megszokott sült sütőtökön és a sütőtök krémlevesen (ami egyébként nagyon finom) kívül egyre többféle ételt, süteményt is készítenek ebből a jó kis zöldségből.
Ez a süti, azaz Chiffon cake (ejtsd: sifon) maga a megtestesült fúzió! Amerikában készítették először 1927-ben (erről bővebben itt), Ázsiában meg a tökélyre fejlesztették. Bár lehet, hogy ezt csak azért gondolom így, mert én Ázsiában találkoztam vele először, ott viszont több országban is roppant népszerű, nagyon gyakori szereplője a trendi és a hagyományos kávézóknak, teázóknak, sőt, éttermeknek is.
Imádom azt is, hogy arrafelé Keleten nem álltak meg a hagyományos “sárga” és kakaós verziónál, hanem mindenféle érdekes és finom variációt fejlesztettek ki. Pl. Ázsiában szinte kötelező a zöld teás (azaz macchás) verzió (simán, vagy fekete szezámmaggal, vagy azuki babbal dúsítva), de nagyon gyakori a gyümölccsel (pl. áfonyával, eperrel, vagy málnával) készített változat is. Vagy ott van pl. a krémsajtos verzió! Húúúúúúú, az is nagyon finom! A legszokatlanabb, amit kóstoltam, az sörös volt.
Eredetileg ilyen formában kellene sütni, de nekünk ilyen nincs, úgyhogy maradtunk a 16 cm-es (Aldis) kis kuglóf formánál. (Egyébként sima tortaformában is el lehet készíteni.) A serpenyőben pirított fekete szezámmag isteni ízt ad neki, nem érdemes kihagyni; mi tejszínhabbal és sült leveles tészta darabkákkal tálaltuk. Teához, kávéhoz, habos kakóhoz, vagy csak úgy, magában is isteni!
Hozzávalók 1 db 16 cm-es kuglóf formához (20-22 cm-es formához):
(Zárójelben a 20-22 cm-es formához szükséges mennyiségek)
– 4 db L-es tojássárgája (7 db)
– 4 db L-es tojásfehérje (7 db)
– 6 dkg cukor (12 dkg)
– 0,3 dl olaj (0,8 dl)
– 0,3 dl víz (0,5 dl)
– 7 dkg sütőtök püré (14-15 dkg)
– 7,5 dkg liszt átszitálva (15 dkg)
– 1 púpos ek pirított fekete szezámmag (2 púpos ek)
– 2 késhegynyi fahéj (1/2 mokkáskanál)
– 1 késhegynyi őrölt szekfűszeg (2 késhegynyi)
– pici olvasztott vaj+liszt a forma kikenéséhez
Tálaláshoz: tejszínhab+sült leveles tészta morzsák
1. A sütőtök püréhez egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és szép habosra keverjük.
2. Az 1.-hez adjuk az olajat+a cukor 1/3-át, alaposan elkeverjük.
3. A 2.-es adjuk a vizet és a fűszereket, elkeverjük, majd a masszába szitáljuk a lisztet és alaposan összekeverjük.
4. A tojásfehérjéhez adjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük.
5. A kemény tájásfehérjét három részletben óvatos, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.
6. Az így kapott tészát kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig (20 cm-es forma esetén 40 percig) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, ha kihűlt, kivesszük a formából és már tálalhatjuk is!
A recept ötlete innen, de több módosítással. (Magánvélemény: kicsit több szezámmagot is elbír!)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: