Wannabe Chef

Datolyakrémmel töltött mandulás kosárkák

datolyakrémmel töltött kosárkák

Szeptember óta a nagyobbik kisfiam, B. ovis lett, így jut kevés időm néha főzős műsorokat nézni és inspirálódni. Ez a datolyás kosárka Janella receptje (Good Chef Bad Chef), és igazán egyszerű. Egyre többen kerülik a búzaliszt fogyasztást és érdeklődnek a gluténmentes ételek iránt. Datolyakrémes kosárkát csicseriborsólisztből is lehet készíteni, fahéjjal ízesítik és hasonlít a karácsonyi gyümölcsös kosárkára, de ez fehér liszt és cukor nélkül készül. Meg is púpozhatjátok a tölteléket és frissen reszelt citromhéjjal vagy narancshéjjal díszíthetitek.

Datolyakrémes kosárkák

Datolyakrémmel töltött kosárkák

Recept:

 

Tészta:

1 bögre fehér rizsliszt

1 bögre csicseriborsóliszt

fél tk fahéj

fél bögre mandulaliszt

2 ek semleges ízű olaj

1 tojás

fél bögre cukormentes körtelé

A száraz hozzávalókat keverjük el. A tojást és az olajat kicsit habosítsuk fel villával egy másik tálban majd a száraz és nedves hozzávalókat keverjük össze robotgépben. Adjuk hozzá a körtelét is, majd kevés lisztezett felületen gyúrjunk belőle puha, omlós tésztát és formáljuk cipóvá.

Két sütőpapír lap között nyújtsuk vékonyabb lappá és így tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kicsit megkeményedjen.

 

Datolyás krém:

fél bögre mandulaliszt

1 bögre datolya (kimagozva, narancslében áztatva fél órára, majd leszűrve)

1 vaniliarúd kikapart magjai

1 citrom frissen reszelt héja

+ citromhéj a díszítéshez

 

Elkészítés:

1. Kivesszük a hűtőből a tésztát, 2 sütőpapír lap között 3 mm vékonyra nyújtjuk. 12 kerek formát vágunk ki (pohár vagy bögre is jó erre a célra), és kiolajozott muffin formába nyomkodjuk a tésztalapokat. Nem sütjük vakon, azaz nem tömködjük ki rizzsel vagy száraz babbal, hanem villával megszúrkáljuk és így sütjük 10 perc alatt 150 fokon aranysárgásra, ropogósra.

2. Összeállítjuk a datolyakrémet. A mandulalisztet, a leszűrt datolyát (a levet nem használjuk fel), a citromhéjat, és a vaníliát késes robotgépben krémes állagúra keverjük. Ha kihűlt a tészta, megtöltjük kiskanállal a kosárkákat és frissen reszelt citromhéjjal díszíthetjük.

A recepthez 2,5 dl-es bögrét használtam

10686743_10152810429983383_803866854687135617_n

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!