A gluténtartalmú élelmiszerek (pl. zsemle, kenyér, tészta) tökéletesen egészséges ételek, ha megfelelő minőségben és mennyiségben fogyasztjuk azokat. Ha felmerül bennünk az érzékenység gyanúja, akkor egy időre ki kell iktatni az étrendből a gluténtartalmú élelmiszereket (pl. búza, árpa, rozs és tönkölybúza eredetű termékek, egyes esetekben a keresztszennyeződések miatt a zab is). Így lehet látni majd, elmúlnak-e illetve jelentősen csökkennek-e a tünetek. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy egyre többen kerülik a glutént tartalmazó ételeket, és ez nem csak a lisztérzékenyekre igaz. Vannak, akiknek egy élethosszik tartó diétára kell átállniuk, de vannak, akik “csak” életmódot váltanak, és egészségesebben szeretnének étkezni, a családjukat is szeretnék ebbe az irányba terelni.
Hadarik Ritától, a Rita Konyhája blog szerzőjétől kaptam egy tiszteletpéldányt az Egészséges ínyencfalatok c. könyvéből, ami a klasszikus, hagyományos lisztes ételek helyettesítésére ad kiválóan hasznosítható, igazán finom megoldásokat. Rita ezt írja a könyvről: “Nem feltétlenül kell lemondani a megszokott ételekről, hiszen készen kaphatók kifejezetten gluténmentes tészták, lisztkeverékek, és meglátjátok, milyen könnyen elkészíthető otthon a kedvenc pölköltünk mellé a gluténmentes nokedli is…. Ezek a receptek és konyhai praktikák nemcsak a lisztérzékenyeknek adnak újabb mankót, hanem szándékaim szerint azoknak is, akik egészségesebb és változatosabb étrend kialakításában gondolkodnak.”.
Elsőként egy gluténmentes zserbós muffint próbáltam ki a receptkönyből, amit a keresztfiam születésnapjára készítettem. A dió, a csokoládé kombinációjával főként nagyobb ünnepi alkalmakon érdemes előrukkolni, én azonban nem vártam addig, ezeket az alapanyagokat nagyon egyszerűen be lehet varázsolni a hétköznapi süteményekbe. Rizsliszttel, nyírfacukorral és kókuszzsírral kevertem a muffint, ami mellé nagyon egyszerű házi diókrém recept is tartozik. Kávédarálóban vagy késes robotgépben kell finomra darálni a diót, olajat, mézet, és ezt a diókrémet finoman kell hozzákeverni a tésztához. Sütés után a nem túl forró muffinok tetejére kerül a csokimáz.
A pontos receptet nem oszthatom meg veletek, de a könyvben ennek a nagyon finom zserbós, diókrémes muffinnak az elkészítését is megtaláljátok. A különböző fejezeteket (levesek, kenyerek, főzelékek, zöldséges főételek, húsos főételek, tészták, sütemények, édességek) egy külön kisokos színesíti, ami a gluténmentes levesbetétekhez, gabonaköretekhez, levesek és főzelékek sűrítéséhez ad alternatív megoldásokat.
A receptkönyvet ezen a linken keresztül tudjátok megrendelni.
Hadarik Ritáról még itt olvashattok a blogon.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: