Egyre többet készítek gluténmentes ételeket, egyrészt azért, mert tudom, hogy sokakat érdekel a téma, másrészt azért, mert amikor csak lehet, kerülöm a búzaliszt fogyasztását. Ennek köszönhetően ma már egyre többféle liszt sorakozik a polcon és szerencsére senki sem veszi észre, ha például nem fehér liszt van a süteményben. A másik ételtípus, amivel most sokat és szívesen kísérletezem, az a különböző zöldségfélékkel színezett ételek. Tervezek még céklával vagy sütőtökkel kevert házi tésztát is készíteni, amit remélem hamarosan meg tudok mutatni nektek.
Ez a sütőtökös “színes” gnocchi egy fotózásra készült. ZItával (Pasztellbarokk) hónapok óta terveztük az ételfotó és food styling workshopot. Többször írtam már nektek a blogon erről, Zita workshopján rengeteg hasznos információt kapunk a fotózáshoz (géphasználatról, kompozíciós szabályokról, stylingról, és ISO-blende-záridő összefüggésről….), valójában mindig az a cél, hogy megtanuljuk, hogyan tudunk szép fotókat készíteni profi műtermi eszközök és berendezés nélkül. Nagyon örülök, hogy egy kis időre újra feldöltődhettem élménnyel, és mindig valami újjal, most például azzal hogy “az egység a lényeg”.
Négyféle ételt fotóztunk. Egy paradicsomos-cukkinis babapürét, egy banános, kókuszos zabos kekszet, egy olasz raviolihoz hasonlító tésztás ételt és ezt a sütőtökös-grízes gnocchit. Mindegyik más hangulatban készült, hamarosan majd megmutatom mindet, recepttel együtt.
Hokkaido sütőtökpürét használtam a gnocchi elkészítéséhez, pürét lehet kapni nagyobb drogéria bipolcain üveges kiszerelésben (ha valaki nem szeretne bajlódni a tök megsütésével). Az eredeti recepthez hokkaido tökpüré szükséges, ha amerikai sütőtökpürével készítjük, akkor javaslom, hogy a nedvességet textilpelenkán nyomkodjuk át, mielőtt a túrós keverékbe kanalazzuk.
Sütőtökös-grízes gnocchi
Recept: Alnatura szakácskönyv
Fotó: Molnár Orsi – Csigó Zita Ételfotó és styling workshop
Hozzávalók:
360 g búzadara
500 g túró
250 g sütőtökpüré
1 tojássárgája
tengeri só
bors
6 ek vaj
1 csokor friss zöldfűszer ízlés szerint
80 g parmezán
Elkészítés
1. A darát, a túrót, a sütőtökpürét és a tojássárgáját összekeverjük, a sóval és a borssal fűszerezzük ízlés szerint, majd a hűtőben pihentetjük egy órát.
2. Két teáskanál segítségével galuskákat formálunk úgy, hogy időnként a kanalakat hideg vízbe mártjuk, így a tészta nem tapad rájuk.
3. Egy nagy lábosban egyhén sós vizet forralunk, majd közepes lángon a galuskákat megfőzzük benne. Akkor jók, amikor feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük őket, majd lecsepegtettjük. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Zöldfűszereket felaprítjuk, a vajba keverjük, és a galuskákat megforgatjuk benne, hogy kicsit megbarnuljanak.
4. A parmezánt lereszeljük, és közvetlenül a tálalás előtt rászórjuk a gnocchira.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: