Az egészséges reggelik sorozatban írtam már lisztmentes áfonyás palacsintáról, lenmaglisztes kenyérről, zabos kekszről, nyers vegán reggeli zabkása, és könnyű tápláló reggelik mellett vegán cékla-alma juice-ról is. Utóbbiakat többségében hidegen fogyasztjuk, ezért most ezt a részt a meleg reggelikről írom.
Tápláló, meleg reggelit sokunknak nincs elegendő ideje készíteni a hétköznapokban. A karácsonyi szünetre terveztem időzíteni ezt a bejegyzést, amikor kicsit hosszabbak a reggelek, sokan a karácsonyfa előtt reggelizünk és végre van idő elővenni a teásdobozt, hogy válogassunk belőle, a kedvenc nyuszis bögrét és mellé az újságunkat. Ha nem telik ilyenkor rokonlátogatással a nap, akkor mindig készítek valamilyen kényeztető finomságot, amire egyébként nincs időm a megszokott reggeleken. Miközben a gyerekek lekötik magukat a karácsonyi bigyókkal és játszanak, készülhetnek a cukormentes palacsinták vagy más kényeztető, meleg finomságok.
Decemberben meghívást kaptam, hogy megismerjem Kicsi Vú főzőiskoláját, és az ázsiai meleg reggeli kultusz elméleti hátterét. Nagyon örültem a meghívásnak és annak, hogy személyesen is találkozhattam KicsiVú-val. Belépbe egy kedves, otthonos, barátságos konyhába, finom, gőzölgő teát kaptam. Másik kezembe pedig tápláló, meleg reggeli recepteket vehettem át: császármorzsa kölesből, sütőtökös zabkása mézeskalácsfűszerrel, almás pite crumble, miszóleves. A tápláló meleg reggeli recepteken túl pedig rengeteg érdekes információt és segítséget is kaptunk: milyen a tápláló reggeli, megismertem a kínai szervórát és azt, hogy milyen alapanyagokat és hogyan tudunk felhasználni az édes reggelikhez az 5 elem szerint… Akinek reggel nincs kedve az édes ízekhez, vagy utána újra hamar megéhezne, vagy refluxos esetleg gyomorégése van, akkor annak a sós íz lesz a megoldás: főtt gabona-párolt/wokos zöldség vagy egy tartalmas leves.
Császármorzsa receptből sokat ismerünk, ez a köles variáció nagyon izgalmas és különleges volt. A karácsonyi szünetben biztosan el fog készülni nálunk újra.
Császármorzsa kölesből
Hozzávalók kb. 2 személyre
kb. 1,5 dl víz
pici só
4 dkg köles
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 dkg nádcukor
2 tojás
1 dl zabtej + 1 ek olaj keveréke
késhegynyi őrölt kardamom vagy gyömbér
pici só
1 tk citromlé
késhegynyi gabonakávé
4 dkg vaj
Elkészítés:
1. A kölest hideg vízben többször átmossuk, majd feltesszük főni kb. 1,5 dl vízben egy pici sóval. Puhára főzzük, közben ha kell, a vizet még pótoljuk. Ha kész, hűlni hagyjuk, egy villával a szemeket szétmorzsoljuk.
2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kihűlt köleshez keverjük, beleszórjuk a lisztet, a cukrot, hozzáadjuk az olajjal elkevert zabtejet, jól összeforgatjuk. A fehérjéből egy csipet sóval habot verünk, majd azt is óvatosan beleforgatjuk.
3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és beleöntjük a tojásos kölesmasszát. Először közepes lángon sülni hagyjuk, majd ha az alja már megszilárdult, egy fa keverőlapáttal szétdaraboljuk a darabokat megfordítjuk, ha megpirultak, a falapáttal kisebb darabokra morzsoljuk, majd lekvárral a tetején tálaljuk.
******************************
Az Ötfűszer konyhát azoknak ajánlom, akik szeretnek sütni-főzni, és szeretnék megismerni a kínai gyógyító étrend alapjait, az 5 elem konyhát, a felvágottas kenyeret, a péksüteményeket lecserélnék másra, de nem ismernek alternatívákat.
Ötfűszer konyha és KicsiVú az alábbi linkeken érhető el:
Ötfűszer konyha soron következő kurzusait itt találjátok.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek