Wannabe Chef

Egészséges reggelik 6. rész: Tápláló meleg reggelik

Az egészséges reggelik sorozatban írtam már lisztmentes áfonyás palacsintáról, lenmaglisztes kenyérről, zabos kekszről, nyers vegán reggeli zabkása, és könnyű tápláló reggelik mellett vegán cékla-alma juice-ról is. Utóbbiakat többségében hidegen fogyasztjuk, ezért most ezt a részt a meleg reggelikről írom.

Tápláló, meleg reggelit sokunknak nincs elegendő ideje készíteni a hétköznapokban. A karácsonyi szünetre terveztem időzíteni ezt a bejegyzést,  amikor kicsit hosszabbak a reggelek, sokan a karácsonyfa előtt reggelizünk és végre van idő elővenni a teásdobozt, hogy válogassunk belőle, a kedvenc nyuszis bögrét és mellé az újságunkat. Ha nem telik ilyenkor rokonlátogatással a nap, akkor mindig készítek valamilyen kényeztető finomságot, amire egyébként nincs időm a megszokott reggeleken. Miközben a gyerekek lekötik magukat a karácsonyi bigyókkal és játszanak, készülhetnek a cukormentes palacsinták vagy más kényeztető, meleg finomságok.

Decemberben meghívást  kaptam, hogy megismerjem Kicsi Vú főzőiskoláját, és az ázsiai meleg reggeli kultusz elméleti hátterét. Nagyon örültem a meghívásnak és annak, hogy személyesen is találkozhattam KicsiVú-val. Belépbe egy kedves, otthonos, barátságos konyhába, finom, gőzölgő teát kaptam. Másik kezembe pedig tápláló, meleg reggeli recepteket vehettem át: császármorzsa kölesből, sütőtökös zabkása mézeskalácsfűszerrel, almás pite crumble, miszóleves. A tápláló meleg reggeli recepteken túl pedig rengeteg érdekes információt és segítséget is kaptunk: milyen a tápláló reggeli, megismertem a kínai szervórát és azt, hogy milyen alapanyagokat és hogyan tudunk felhasználni az édes reggelikhez az 5 elem szerint… Akinek reggel nincs kedve az édes ízekhez, vagy utána újra hamar megéhezne, vagy refluxos esetleg gyomorégése van, akkor annak a sós íz lesz a megoldás: főtt gabona-párolt/wokos zöldség vagy egy tartalmas leves.

DSC00235

DSC00239

Császármorzsa receptből sokat ismerünk, ez a köles variáció nagyon izgalmas és különleges volt. A karácsonyi szünetben biztosan el fog készülni nálunk újra.

Császármorzsa kölesből

Hozzávalók kb. 2 személyre

kb. 1,5 dl víz

pici só

4 dkg köles

6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

4 dkg nádcukor

2 tojás

1 dl zabtej + 1 ek olaj keveréke

késhegynyi őrölt kardamom vagy gyömbér

pici só

1 tk citromlé

késhegynyi gabonakávé

4 dkg vaj

 

Elkészítés:

1. A kölest hideg vízben többször  átmossuk, majd feltesszük főni kb. 1,5 dl vízben egy pici sóval. Puhára főzzük, közben ha kell, a vizet még pótoljuk. Ha kész, hűlni hagyjuk, egy villával a szemeket szétmorzsoljuk.

2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kihűlt köleshez keverjük, beleszórjuk a lisztet, a cukrot, hozzáadjuk az olajjal elkevert zabtejet, jól összeforgatjuk. A fehérjéből egy csipet sóval habot verünk, majd azt is óvatosan beleforgatjuk.

3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és beleöntjük a tojásos kölesmasszát. Először közepes lángon sülni hagyjuk, majd ha az alja már megszilárdult, egy fa keverőlapáttal szétdaraboljuk a darabokat megfordítjuk, ha megpirultak, a falapáttal kisebb darabokra morzsoljuk, majd lekvárral a tetején tálaljuk.

******************************

Az Ötfűszer konyhát azoknak ajánlom, akik szeretnek sütni-főzni, és szeretnék megismerni a kínai gyógyító étrend alapjait, az 5 elem konyhát, a felvágottas kenyeret, a péksüteményeket lecserélnék másra, de nem ismernek alternatívákat.

Ötfűszer konyha és KicsiVú az alábbi linkeken érhető el:

Ötfűszer weboldal

Ötfűszer Facebook

Kicsi Vú 5 elem konyhája

Ötfűszer konyha soron következő kurzusait itt találjátok.

 

DSC00236

 

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!