Második kisfiam, G. már egészen születésétől kezdve teljesen más, mint a bátyja, akár a fejlődését, akár az étvágyát tekintve. Sokkal jobban kedveli a sós ízeket (burgonyát, paradicsomot), ezért ezekkel kombinálok és kevésbé az édesekkel, mint a sütőtök vagy az édesburgonya. Később is a sósabb zöldségpürék lettek a kedvencei. Szerencsére G. szívesen fogyasztja a húst, így nem kell trükköznöm. Ez a püré nagy kedvenc volt nálunk még a kezdetekben, mert nagyon jól lehet kombinálni benne a zöldségeket. Van amikor kihagyom belőle a cukkinit, most is anélkül készült, de a receptben benne van. Ez egy vegetáriánus verzió, de lehet kombinálni hússal is, ha a baba nem vega. Mivel G. már elmúlt 11 hónapos, most már nem pürésítem teljesen pépesre, keverek hozzá rizst vagy tésztát is.
Fontos, hogy a gyümölcs és a zöldségek, szénidrátok és a fehérje mellett a babák étrendje tartalmazzon zsiradékot is, mert ez szükséges a növekedéshez és a fejlődéshez. A babáknak és a fiatalabb gyerekeknek arányosan több zsiradékra van szükségük, ezért olyan ételek, mint például ez a zöldségpüré sajtszósszal (vagy egy gyümölcspüré görög joghurttal) ideális lehet a babáknak vagy a gyerekeknek.
zöldségpüré paradicsommal és sajttal
4 adag lesz belőle
hét-kilenc hónapos kortól
Recept
200 g sárgarépa, meghámozva és felszeletelve
75 g karfiol, rózsákra szedve
75 g cukkini, szeletelve
15 g vaj
250 g érett paradicsom, meghámozva, kimagozva és feldarabolva
50 g reszelt Cheddar sajt
1. Ha nincs gőzölőnk, tegyük a répát egy serpenyőbe, adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzük 12 percig. Adjuk hozzá a karfiolt és a cukkinit, főzzük további 8 percig.
2. Ha van gőzölőnk, akkor tegyük a sárgarépát gőzölőedénybe és pároljuk 10 percig. Ha többemeletes edényünk van, tegyük a karfiolt és a cukkinit a répa fölötti kosárba. Pároljuk további 7-8 percig.
3. Olvasszuk fel a vajat egy edényben, adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és süssük körülbelül 2 percig, amíg kicsit pépes lesz. Keverjük bele a reszelt sajtot, míg megolvad. Turmixoljuk össze a répát a karfiollal és a cukkinivel kívánt állagúra majd keverjük hozzá a sajtot és a paradicsomszószt.
Recept: Annabel Karmel: Pürékorszak
Fotó: Molnár Orsi
Ételfotó és styling workshop: Pasztellbarokk
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: