Wannabe Chef

Háztáji csemegék: vegán magos kréker

Ezek a gluténmentes, vegán magos kekszek szuper vendégvárók. Ropogtatnivalónak és mártogatósnak is kiválóak. Amikor kevertem a krékerek magos, narancsos, mandulalisztes tésztáját, türelmetlenül vártam mi sül ki ebből a sós-édes ízből. Pont összhangban van a magok sós íze a juharsziruppal. Nagyon finom lett.

Szükség van minél több fajta magra, én az eredeti receptúrán változtattam kicsit, mert kendermag helyett napraforgómagot használtam, így utóbbiból kicsit több került bele. Mandulalisztet kevertem még hozzá, ízesítőnek pedig narancslét és juharszirupot. Azok, akik nem vegánok, használhatnak ugyanilyen arányban mézet is (én utóbbival próbáltam és azzal sem lett túl édes). Két kisebb kerámia formában sütöttem (tepsi is jó lesz erre a célra) és felül is kivajaztam a sütőpapírt, így könnyű volt kivenni a kekszeket.

IMG_3653

Még több háztáji csemegét itt találtok, vegán finomságokért pedig katt ide.

Recept (20 darab, kb. 5 cm-es krékerhez)

eredeti recept: The Green Kitchen

120 gramm napraforgómag

60 gramm szezámmag

40 gramm lenmag

100 gramm mandulaliszt

másfél teáskanál tengeri só

60 ml oliva olaj

2 evőkanál frissen facsart narancslé

1 evőkanál juharszirup (vagy méz)

1. Előmelegítem a sütőt 150 fokra. A magokat összekeverem egy nagyobb tálban, és a negyedét elteszem, hogy sütés után  be tudjam szórni vele a magos krékereket.

2. A többi magot az összes hozzávalóval együtt (kivéve a narancslét és a juharszirupot) és 300 ml vízzel összedolgozom. Laza tésztát kell kapjunk (lehet hozzá még kevés vizet adni, ez később  sütés közben majd elpárolog).

3. Kivajazom a kerámiaformát vagy tepsit, kibélelem sütőpapírral. Én két darab 15×30 centis formát használtam. A papírra borítom a tésztát és addig egyengetem amíg rá nem simul egyenletesen. 25 percig sütöm.

4. Közben kis tálban összekeverem a juharszirupot és a narancs levét. Kiveszem a tepsit a sütőből és ecsettel rákenem a narancsos mázat a kréker tésztájára majd meg is szórom az eltett magokkal.

5. A kekszeket 5 centi széles darabokra vágom (én ehhez pizza vágót használtam) majd a tepsin mehet vissza a sütőbe még 30 percre vagy addig, amíg meg nem barnul a teteje és ropogós nem lesz. Figyelni kell, mert ha túlsütjük akkor kesernyés lesz az íze. Tepsin vagy rácson hagyjuk hűlni.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!