Folytatom a gesztenyelisztes recepteket a blogon – ez lesz az utolsó a sorban. Azért szeretnék bemutatni búzaliszt nélkül készült recepteket is, mert úgy tapasztalom, hogy egyre többen esnek áldozatául a különböző ételallergiáknak, a közvetlen környezetemben is. Mi ugyan fogyasztunk fehér lisztet itthon, de arra ügyelek, hogy amiben csak lehet lecserélem másra és legyenek alternatívák. A mandulalisztet általában süteményekben szeretem használni az íze miatt és a kenyér sütésénél példáulul lenmaglisztet keverek a tésztába. A lenmagliszt káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag értékes fehérjéket, és vitamint tartalmaz. Vegaburger készítésénél – ha nedvesebb a tészta – zsemlemorzsa helyett már próbálkoztam a lenmagliszttel és azzal is nagyon jól sikerült.
Ez a gesztenyelisztes gnocchi semmilyen különleges előkészületet nem igényel, aki készített már ilyet, annak ismerős lesz a folyamat. A liszt egy részét lecseréltem gesztenyelisztre. A gnocchit vízben főzzük meg és erre még frissen kerül rá az elkészült tejszínes mártás majd a fokhagymával és szerecsendióval ízesített gomba. Gnocchival szeretnék még később is kísérletezni, a következő a terveim között a céklával vagy a sütőtökkel megszínezett változat lesz.
És akkor most jöjjön a recept.
Gesztenyelisztes gnocchi gombával, tejszínnel
Hozzávalók (2 személyre):
7 dkg fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesített lágy sajtkrém
70 ml tejszín
50 dkg lisztes burgonya
1 db tojássárgája felverve
5 dkg sima liszt
4 dkg gesztenyeliszt + kevés a nyújtáshoz
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma megpucolva, szeletelve
15 dkg gomba megmosva, megpucolva, felszeletelve
kevés vaj
1 csipet szerecsendió
petrezselyemzöld felaprítva
reszelt parmezán a tálaláshoz
1. Elkészítjük a sajtos mártást. A sajtkrémet simára keverjük a tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
2. A gombát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A serpenyőbe olajat teszünk, beleszórjuk a fokhagymát, majd a gombát. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Ha már megpuhult a gomba, ráöntjük a sajtos mártást.
3. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük (kb. 20 perc). Leöntjük a vizet róla, és ha már kézmelegre hűlt, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a liszteket, és tovább gyúrjuk. Lisztes pulton tésztát dagasztunk, 1,5-2 cm átmérőjű kis hurkákat formázunk a tésztából, és 2 cm-es darabkákat vágunk belőle enyhén lisztezett pulton.
4. A gnocchi felét egy nagy lábas lobogó, sós vízbe dobjuk, megvárjuk, amíg felúsznak a víz tetejére, majd lassú tűzön tovább főzzük 1 percig. A többi gnocchit is megfőzzük ugyanígy. Kiemeljük a vízből, és a serpenyőben összekeverjük a tejszínes gombával. Petrezselyemmel és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Még több háztáji csemegéhez kattintsatok ide.
Még több gesztenyelisztes recept:
Csirke fűszeres-gesztenyelisztes panírban, káposztasalátával
Gesztenyelisztes keksz csokoládéval
Fotó: Csigó Zita, www.csigozita.hu, www.pasztellbarokk.blogspot.hu
Látogassátok meg a wannabe chef-et a facebook-on, az Instagram-on és a Pinterest-en is!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: