Valami volt a levegőben, valami történt ma, mert sok hét után először újra tele voltam energiával. A gyerekek rengeteg időmet elvették az utóbbi időben, és mindemellett a sok családi program miatt nem jutott elég időm a blogra. Hetek óta nem volt ilyen napom: 2 bejegyzést is meg tudtam írni ma előre a blogra fotóval, recepttel, most ezzel az isteni finom chia pudinggal kezdem. Februárban születésnapom volt chia magot, és gyönyörű tálakat, tányérokat, kerámiákat kaptam ajándékba. A chia magot már rég szerettem volna kipróbálni, ezért nagyon örültem, amikor megláttam azt is a csomagomban. A chia mag vagy más néven aztékzsálya-mag egyedi élelmiszer, köszönhetően annak, hogy nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. Természetes formájában gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve nekik készült élelmiszerekben is felhasználható. A chia magban megtalálható a vitaminok, ásványok és nyomelemek széles skálája, mint pl. kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium. Nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Itt még többet olvashattok róla. Mióta regisztráltam az Instagramra, naponta legalább 4-5 zabkásás fotóval találkozom. Van köztük gyümölcsös, zabkorpás, kókuszos, pirított mandulás, készült már nekünk is ilyen a blogra (például itt és itt), de chia magos még nem. Ezért gondoltam arra, hogy megkérdezlek titeket a blog Facebook oldalán, milyen ízvilágra is gondolnátok, és elkészítem azt a változatot. A legtöbben az áfonyás-vaníliásra szavaztatok. Egyszer a narancsos-kókuszosat is ki fogom próbálni – azt is sokan szerettétek volna, legközelebb az következik, ha zabkásás-chiás pudingot készítek. Most egy alapreceptet írok le, amire kerülhet gyümölcs (itt áfonya) és egy kakaós-banános variációt szintén recepttel. Ha előző este elkészítitek a chia pudingot, a reggelitek másnap ott fog várni titeket a hűtőben. Ha nem előző nap készül, akkor is legalább 1-2 órát hagyjuk állni, amíg kocsonyássá válik az állaga.
Chia puding alaprecept
60 g zabpehely
fél kávéskanál vanília
fél kávéskanál fahéj
1 evőkanál chia mag
175 ml cukormentes növényi tej (kókusztej, mandulatej, rizstej vagy szójatej)
Egy kis tálban vagy bögrében készítsük elő a száraz hozzávalókat és keverjük össze a tejjel.
Hagyjuk állni legalább 1-2 órát, amíg kocsonyássá válik az állaga.
Áfonyás, vaníliás chia puding
60 g zabpehely
1 vaníliarúd kikapart magja
1 evőkanál chia mag
175 ml növényi tej (cukormentes kókusztej, mandulatej, rizstej vagy szójatej is használható)
2 evőkanál friss vagy fagyasztott áfonya (friss gyümölcs is használható)
Egy tálban vagy bögrében előkészítjük a száraz hozzávalókat, a vanília kikapart magját, majd összekeverjük a választott növényi tejjel; a tetejére kerül a gyümölcs. A fagyasztott gyümölcsöket olvasszuk meg előtte (én előző nap készítettem össze, és fagyasztott állapotban kanalaztam a tetejére a gyümöcsöt, másnapra, mire összeállt a pudingom, szépen megolvadt az áfonya is). Lefedjük és hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.
Kakaós, banános chia puding
60 g zabpehely
1 teáskanál chia mag
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél banán, összenyomkodva
175 ml tej
Összekeverjük az összes száraz hozzávalót egy tálkában (zabpehely, chia, kakaópor), és beledolgozzuk az összenyomkodott banánt. Öntsük fel ezt a banános zabos pürét a tejjel, alaposan keverjük át és egy jól zárható tálba/befőttes üvegbe kanalazzuk bele, majd mehet a hűtőbe 1-2 órára vagy egy egész éjszakára.
Forrás: www.originalchia.hu Recept és inspiráció: www.greenkitchenstories.com
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: