Wannabe Chef

Születésnap és áfonyás, vaníliás chia puding

Valami volt a levegőben, valami történt ma, mert sok hét után először újra tele voltam energiával. A gyerekek rengeteg időmet elvették az utóbbi időben, és mindemellett a sok családi program miatt nem jutott elég időm a blogra. Hetek óta nem volt ilyen napom: 2 bejegyzést is meg tudtam írni ma előre a blogra fotóval, recepttel, most ezzel az isteni finom chia pudinggal kezdem. IMG_3861b Februárban születésnapom volt chia magot, és gyönyörű tálakat, tányérokat, kerámiákat kaptam ajándékba. A chia magot már rég szerettem volna kipróbálni, ezért nagyon örültem, amikor megláttam azt is a csomagomban. A chia mag  vagy más néven aztékzsálya-mag egyedi élelmiszer, köszönhetően annak, hogy nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. Természetes formájában gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják, illetve nekik készült élelmiszerekben is felhasználható. A chia magban megtalálható a vitaminok, ásványok és nyomelemek széles skálája, mint pl. kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium. Nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak amilyenek az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak. Itt még többet olvashattok róla. Mióta regisztráltam az Instagramra, naponta legalább 4-5 zabkásás fotóval találkozom. Van köztük gyümölcsös, zabkorpás, kókuszos, pirított mandulás, készült már nekünk is ilyen a blogra (például itt és itt), de chia magos még nem. Ezért gondoltam arra, hogy megkérdezlek titeket a blog Facebook oldalán, milyen ízvilágra is gondolnátok, és elkészítem azt a változatot. A legtöbben az áfonyás-vaníliásra szavaztatok. Egyszer a narancsos-kókuszosat is ki fogom próbálni – azt is sokan szerettétek volna, legközelebb az következik, ha zabkásás-chiás pudingot készítek. Most egy alapreceptet írok le, amire kerülhet gyümölcs (itt áfonya) és egy kakaós-banános variációt szintén recepttel. Ha előző este elkészítitek a chia pudingot, a reggelitek másnap ott fog várni titeket a hűtőben. Ha nem előző nap készül, akkor is legalább 1-2 órát hagyjuk állni, amíg kocsonyássá válik az állaga.  

Chia puding alaprecept

60 g zabpehely

fél kávéskanál vanília

fél kávéskanál fahéj

1 evőkanál chia mag

175 ml cukormentes növényi tej (kókusztej, mandulatej, rizstej vagy szójatej)

Egy kis tálban vagy bögrében készítsük elő a száraz hozzávalókat és keverjük össze a tejjel.

Hagyjuk állni legalább 1-2 órát, amíg kocsonyássá válik az állaga. 

 

Áfonyás, vaníliás chia puding

60 g zabpehely

1 vaníliarúd kikapart magja

1 evőkanál chia mag

175 ml növényi tej (cukormentes kókusztej, mandulatej, rizstej vagy szójatej is használható)

2 evőkanál friss vagy fagyasztott áfonya (friss gyümölcs is használható)

Egy tálban vagy bögrében előkészítjük a száraz hozzávalókat, a vanília kikapart magját, majd összekeverjük a választott növényi tejjel; a tetejére kerül a gyümölcs. A fagyasztott gyümölcsöket olvasszuk meg előtte (én előző nap készítettem össze, és fagyasztott állapotban kanalaztam a tetejére a gyümöcsöt, másnapra, mire összeállt a pudingom, szépen megolvadt az áfonya is). Lefedjük és hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.  

Kakaós, banános chia puding

60 g zabpehely

1 teáskanál chia mag

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

fél banán, összenyomkodva

175 ml tej  

Összekeverjük az összes száraz hozzávalót egy tálkában (zabpehely, chia, kakaópor), és beledolgozzuk az összenyomkodott banánt. Öntsük fel ezt a banános zabos pürét a tejjel, alaposan keverjük át és egy jól zárható tálba/befőttes üvegbe kanalazzuk bele, majd mehet a hűtőbe 1-2 órára vagy egy egész éjszakára.   

IMG_4092 chia puding

 

Forrás: www.originalchia.hu Recept és inspiráció: www.greenkitchenstories.com 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!