Wannabe Chef

Zabos, áfonyás, kesudiókrémes kekszek

Van úgy, hogy egy szakácskönyv annyira inspirál minket, hogy legszívesebben az összes receptet kipróbálnánk belőle. Így vagyok én a Green Kitchen Stories két szakácskönyvével (The Green Kitchen és Green Kitchen Travels), már sok finomságot készítettem belőlük – például  juice-t, vöröslencsés burgert, kesudiókrémet , chia pudingot és krékert is. A fotók, a receptek mind-mind nagyon inspirálóak. Ez a bejegyzés lesz az utolsó, ami ezekhez a szakácskönyvekhez kapcsolódik. Ezen a héten zabos, áfonyás kekszeket sütöttem, amihez a saját kesudiókrémemet használtam fel. Módosítottam kicsit a recepten: találtam a spájzban mézes aszalt gyümölcsöket, így a keksz receptjében a juharszirupot és a friss áfonyát kiváltottam mézzel és aszalt áfonyával. A tahinit kihagytam a receptből, mert harmad bögrényi szerintem nem fog hiányozni senkinek  a kekszekből. Kesudiókrém helyett használható mogyoróvaj (mogyorókrém) és mandulavaj is. Nagyon finom lett!   IMG_4225_színes

Zabos, áfonyás, kesudiókrémes kekszek

Recept (kb. 15 db nagy sütihez)

150 g zabpehely

100 g liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

fél teáskanál só

90 ml olaj (olívaolaj – én napraforgó olajat használtam)

120 ml méz vagy juharszirup

1 bögre kesudiókrém (1 bögre 250 ml)

kb. 2 marék aszalt vörös áfonya  

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban: a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.

2. Melegítsük fel a nedves összetevőket: az olajat, a mézet (vagy juharszirupot), a kesudiókrémet, és dobjuk bele az aszalt áfonyát is. Addig melegítsük, és kevergessük, míg összeáll homogén masszává. Még melegen, olvadt állapotban öntsük bele a lisztes, zabpelyhes keverékbe, és keverőgéppel dolgozzuk össze.

3. Körülbelül golflabda nagyságú golyókat gyúrunk, kivajazott tepsire tesszük és lapítsuk le kissé a kekszeket, mielőtt berakjuk őket a sütőbe, ebben egy villa is segíthet. 10-12 percig sütjük, tovább nem, különben kiszáradnak. Sütés után kivesszük a sütőből, de hagyjuk kicsit a tepsiben, mert amíg nem hűltek ki, addig könnyen összetörhetnek. Pár perc múlva lapátkával kiszedegethetjük, és rácson vagy tányéron hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Kekszes dobozban 1-2 hétig eltartható (bár garantálom, hamarabb el fognak fogyni). 

 

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!