Interjú a Vegetáriánus ételek c. könyv alkotóival + JÁTÉK!

Kisorsoltuk nyertesünket, Ördögh Zsófinak ezúton is gratulálunk! A nyertest értesítettük, köszönjük, hogy velünk játszottatok!

——————————————————

Csigó Zita munkáit (magazinokat, naptárakat, könyveket) korábban bemutattam a blogon. Ha röviden kellene jellemeznem, mit szeretek a munkáiban, azt mondanám: a határozottan felismerhető, egyedi, rusztikus stílusát. Most Zitával és Kocsis Bálinttal (Csikos Lekvár) beszélgetek. Az új, Vegetáriánus ételek – magyar idény szerint c. szakácskönyvükről, és a vegetáriánus étrendről kérdezem őket. A gyönyörű képekkel tűzdelt interjú végén játékkal várunk benneteket.

1. Mutassátok be legújabb, a Vegetáriánus ételek – magyar idény szerint c. könyveteket. A könyv készítésekor hogyan osztottátok meg a munkát?

Zita: A könyv 2014 telén jelent meg az I.P.C. Könyvek Kiadónál, 100 vegetáriánus receptet tartalmaz évszakteória szerint felosztva. Olyan ételeket válogattunk össze, melyekből egész egyszerűen nem hiányzik a hús. Az volt a célunk, hogy teljes értékű, szezonális, finom és egészséges – és persze szép – fogásokat gyűjtsünk csokorba, melyeket látva egy vérbeli húsevő is tesz legalább egy kísérletet a könyvvel. Az ötletelésben mindketten részt vettünk, ezt követően Bálint főzött nagyüzemben, én fotóztam és stylingoltam, a food styling pedig megint közös projekt volt.

Fontosnak tartottam, hogy a styling is kövesse azt a frissességet, melyet egyrészt maga a vegetáriánus fogalom jelent az én értelmezésemben, másrészt az ételek jellege, szezonális volta is követ, ezért a könyv nagyon nagy százalékában egyedi, Lantos Judit Kerámiákkal dolgoztam (www.lantosjudit.hu). Annyira finomak, kecsesek, könnyedek az általa tervezett készletek, mintha egyenesen ehhez a könyvhöz készültek volna. Nagyon szerettem velük dolgozni, azóta állandó kellékek nálam más munkák esetén is.

2. Az elkövetkező időszakban milyen munkák várnak rátok?

Zita: Folytatom, amit eddig is csináltam, persze a súlypont mindig változik egy kicsit. Idén a magazinok erősen fókuszpontba kerültek nálam mind önálló projektek, mind Bálinttal közös rovatok formájában. Az egyik kedvenc műfajom, szerinte mondanom sem kell! Emellett idén is várhatók szakácskönyvek, az elsőt a napokban kezdtem el fotózni. És persze folyamatosan tartom az ételfotós workshopokat a műtermemben és a Magnóliák Műhelye szervezésében.

Bálint: Jelenleg a CSIKOS lekvárok idei céljain dolgozom, rendezvényeket, fesztiválokat fixálunk le, és folyamatosan zajlik az innováció, kísérletezés, termékfejlesztés is, mely mára a CSIKOS egyik legnagyobb erőssége lett. Közben bemutató főzéseket tartok cégeknek tréningek keretében a tudatos és egészséges életmód témakörében.

3. Nektek hogyan fér bele az életetekbe a vegetáriánus étrend?

Zita: Félig vegetáriánus családban nőttem fel, nálam szinte természetes. Nem mondom, hogy nem eszem húst, a munkám miatt muszáj megkóstolni a publikálásra váró recepteket, de a magánéletben egyre inkább azt figyeltem meg, hogy alig készítek magamtól húsételeket, inkább csak kérésre. Ez utóbbi esetén is inkább a street food-bisztró vonal az, amit szeretek, hagyományos értelemben vett húsos fogásokat nagyon ritkán főzök. Nálam szerintem mindezt a családi gyökerek hozták így.

Bálint: Pár évvel ezelőtt teljes mértékben átálltam a vegán étkezésre, és egy betegségből felállva ennek is köszönöm a sikereimet. Mára ismét fogyasztok időnként húst, de igyekszem tudatosan étkezni továbbra is. Ez a cukor-, alkohol-, hús- és tejfogyasztást érinti többek között, számos olyan módszert alkalmazok, melyek nálam bizonyítottak.

4. Mit gondoltok, miért zavarhatja az embereket ha valaki ezt az életmódot választja?

Bálint: Mert a berögződött paradigmáik miatt nem látják, hogy mennyi pozitív élettani hatása és eredménye van, melyek mindenkinek javasolhatóak, legalább időszakonként. Valamint ez az életmód döntés kérdése is, melyet mindenkinek magának kell meghoznia, nem teszi meg senki helyettünk. Olyan ez, mint sok fogyókúrás módszer, tabletta, vagy egyéb “külső” megoldás, ami nem jár nagy fájdalommal, döntéssel, lemondással, mert ez az, amit nem akarnak sokan vállalni, nem akarnak változtatni, nem akarnak kilépni a komfortzónájukból. Jómagam balatoni, vidéki emberként abban hiszek, hogy a vetés-aratás elve az élet minden területére igaz.

Bele kell rakni valamibe a saját munkánkat, döntésünket, gondolatainkat, hogy elvárhassunk utána tőle bármit is. Még nem láttam, hogy valaki hamarabb szüretelte volna a szőlőt, mielőtt gondozta, nevelte és foglalkozott volna vele. Szóval a döntés meghozatala a gond szerintem.

Zita: Bár a vegetáriánus étrendről beszélgetünk, félreértés ne essék, senkit sem szeretnék átszoktatni. Azt hangsúlyoznám inkább, hogy egy egészséges ember életében is számos pozitív hatással bír, ha időnként leteszi húst. És hogy mi az egésszel a probléma? Elég megnézni egy átlagos magyar étterem étlapján a vegetáriánus (nyúlfarknyi) fejezetet. Lesz rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol és pár olyan étel, amiből erőszakkal kihagyták a húst, de nem alakítottak úgy a fogás jellegén, hogy ne legyen hiányérzetem. „Hús nélkül nincs teljes étel” – ez az a hibás szemléletmód, amin a könyv változtatni szeretne.

5. Sokan tartanak a vegetáriánus étrendtől. Véleményetek szerint hogyan lehet költségkímélő módon megoldani ezt a nem hétköznapi étrendet? Egészséges, minőségi alapanyagokat nem mindig egyszerű beszerezni. Ti mit javasoltok erre a problémára?

Bálint: Gondolkodással, valamint információk begyűjtésével. Van néhány eddig már bevált forrásom arra, hogy miként tudom a tudatos étkezéseimet megoldani. Elárulok hármat ezekből: könyv, internet, piac, nálam ezek működnek. 🙂 Egyébként a tudatos és egészséges étkezés nem feltétlenül drágább, és nem nehezebb beszerezni az alapanyagokat. Tény, hogy máshol kell keresni őket, de mára szinten minden beszerezhető. Érdemes termelői piacokat látogatni, leinformálható forrásból származó alapanyagforrásokat keresni.

6. Milyen trükkökkel, főzési technikákkal tudunk laktatóvá, ízletessé varázsolni egy zöldségekből álló ételt?

Bálint: Szerintem a cél inkább az kell, hogy legyen, hogy úgy és azt készítsünk a zöldségből, amire az való. Ez persze azt feltételezi, hogy jól ismerjük az alapanyagot, ehhez kísérletezni kell, folyamatosan kutatni kell az újat. Használjunk bátrabban eddig nem ismert alapanyagokat, hogy kapjunk róla benyomásokat, tapasztalatokat, ezek nélkül nem fog menni.

7. Hol kapható a könyv?

A könyv kapható valamennyi nagy láncban (Libri, Bookline, Alexandra, Könyvtündér).

Fotók: Csigó Zita

Szöveg: Csigó Zita és Kocsis Bálint

Csigó Zita elérhető az alábbi linkeken:

Weboldal: csigozita.hu

Facebook: facebook.com/Pasztellbarokk – Zita Csigó Photography & Styling

Blog: pasztellbarokk.blogspot.hu

Kocsis Bálint elérhető az alábbi linkeken:

Weboldal: csikoslekvar.hu

Facebook: facebook.com/CSIKOS lekvárcsalád

****************************************************************************************************

J Á T É K

Egy szerencsés olvasó megnyeri a Vegetáriánus ételek – magyar idény szerint c. szakácskönyvet.

A játék menete

1. Legyél a WANNABE CHEF, a Csikos Lekvár és a Pasztellbarokk követője a Facebookon, és

2. Írd le a Facebook-on (wannabe chef) található játékfelhívásunk alá kommentben, legalább egy étel nevét, aminek receptje megtalálható a Vegetáriánus ételek c. szakácskönyvben. Ehhez nézz körül itt: http://pasztellbarokk.blogspot.hu/2014/12/igy-keszult-vegetarianus-etelek.html

3. Oszd meg a bejegyzést, ha tetszik.

A játék 2015. április 3-a péntek éjfélig tart. Eredményhirdetés április 5-én, vasárnap. Ez a bejegyzés fog frissülni, és a nyertes nevét a wannabe chef Facebook oldalán is kihirdetjük.

Címkék: , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »