Csicseris vegaburger
Erre a mennyei csicseriborsós vegaburgerre @parisbyvegan Instagramján akadtam rá még tavasszal. Kísérleteztem vele párszor és kicsit az ízesítésén is változtattam. A gyerekeken teszteltem először, nagyon édesek voltak, ahogy egyszerre falták mindketten, pedig mostanában inkább quinoából készítem nekik a zöldséges burgereket. Friss, ropogós zöldségek és a hagymás, csicseriborsó íze egyetlen fűszeres vegetáriánus burgerben: tökéletes ebéd vagy vacsora egy finom, puha zsemlében vagy bagettben. Recept
1 evőkanál vöröshagyma felaprítva
1 gerezd fokhagyma felaprítva
1 teáskanál római kömény
500 gr csicseriborsó megfőzve, leszűrve
2 teáskanál tahini (opcionális)
fél citrom leve
1 evőkanál petrezselyem zöldje felaprítva
2 evőkanál olívaolaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
só
40 gr barna rizsliszt
- Felmelegítünk 1 evőkanál olajat egy serpenyőben és a hagymát közepes hőfokon aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a római köményt, újabb 2 percig kevergetjük majd levesszük a tűzről. Kézi mixerrel vagy robotgépben összeturmixoljuk és félretesszük.
- A csicseriborsót robotgépben kicsit összetörjük, hozzáadjuk a tahinit (elhagyható), a petrezselymet, a citromlét, majd a hagymás keveréket és alaposan összekeverjük.
- Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is összekeverjük: a rizslisztet, a szódabikarbónát. Ezt a keveréket adjuk hozzá a csicseriborsós masszához, és újra átkeverjük a kezünkkel, de nem túl pürésre, hagyjuk, hogy kicsit darabosabb maradjon a masszánk, majd sózzuk ízlés szerint.
- Kis pogácsákat formázunk, ebből a mennyiségből kb. 10-12 kis csicseriborsós pogácsánk lesz vagy 4 nagy burgerünk. Sütés előtt kicsit lelapítjuk a burgereket, a másik evőkanál olívaolajat a serpenyőbe tesszük, és a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Rozsos zsömlében vagy bagettben, zöldégekkel tálaljuk.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.