Jamie szilvás tortája

Jamie Oliver szilvatortája egy ínycsiklandozóan finom gyümölcsös torta, amit készíthetünk különféle színű gyümölcsökkel, és díszíthetünk szeletelt mandulával is, ráadásul napokig eltartható. 



Elkészítés ideje:  2 óra

Egy 28 cm átmérőjű gyümölcstortához

 

A tésztához:

500 g sima liszt

100 g porcukor

250 g vaj apró kockákra vágva

1 citrom frissen reszelt héja

2 darab tojás felverve

kevés tej

liszt a meghintéshez

 

A tortához:

1 kg szilva

100 g cukor

fél kávéskanál fahéj

1 kávéskanál liszt

porcukor

 

1. A lisztet és a porcukrot egy közepes tálba szitáljuk és kézzel beledolgozzuk a vajat, hogy morzsalékossá váljon. Ekkor keverhetjük bele a reszelt citromhéjat.
2. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet a keverékhez és beledolgozzuk, amíg labdává nem áll össze. Már nem gyúrjuk túlságosan, mert gumiszerű és rágós lesz, nem pedig könnyű. Belisztezzük a gyúródeszkát és rátesszük a tésztalabdát. Lapos koronggá ütögetjük, és fóliába csomagoljuk majd legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
3. Kikenünk vajjal egy 28 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát. Kinyújtjuk a tésztát egy belisztezett deszkán. Kibéleljük a tortafomát a kinyújtott tésztával, belenyomkodva a forma oldalának bordázatába. Legalább fél órára a fagyasztóba tesszük. 
4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és a tortaalapot kb. 10 percig sütjük, vagy addig ameddig világos arany színűre nem sül. Kivesszük a sütőből.
5. A szilvákat megtisztítjuk, kimagozzuk. A felét felaprítjuk és edénybe tesszük a cukorral és a fahéjjal. Addig főzzük, amíg puha, szirupos, dzsemszerű lesz, aztán beledolgozzuk a lisztet is.
6. Míg a szilva megfő, a maradék szilvaszemeket negyedekre vágjuk, megszórjuk porcukorral és 5 percig pihentetjük. A dzsemmé főtt szilvát a megsült tésztaalapra kanalazzuk, és a szilvadarabokat a töltelék felszínén elrendezzük, kissé belenyomkodva. Betesszük az előmelegített sütőbe kb. 45 percre-1 órára, amikor átsült és a teteje aranybarna lett, kivesszük és hagyjuk kihűlni.

 
Címkék: , , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »