Nagyon szeretek sütni, sósat, édeset is, bármilyen süteményt…. a kedvenc nálam mégis mindig a gyümölcsös pite marad. Nálunk a családban kevesen szeretik a pitét, én viszont igen, ezért általában inkább magamnak sütöm, és ha nem bírnám mind megenni egyedül, akkor a szomszédomék is kapnak belőle. Nagyon könnyen és gyorsan elkészül, nyáron a legfinomabb gyümölcsöket össze lehet válogatni hozzá. Lehet szilvás, barackos, almás, szedres, de lehet variálni többféléből. Ez a bejegyzés most attól kivételes, hogy egyidejűleg 3 új pite receptet is kaptok. Ezek a nyári piték a legfinomabb gyümölcsökből készültek és a vajas tésztájuk is légiesen könnyű. Van közöttük rusztikus és mini változat is. Ha szeretnétek a gyerekeket is bevonni a sütésbe, tegyétek meg bátran, mert velük is el tudjátok készíteni. Összegyűjtöttem néhány tippet nektek a sütéshez, és számos külföldi és magyar receptet inspirációnak.
Pite elmélet:
– A pite omlós tésztája lehet édes vagy sós
– A tésztát minél kevesebb ideig gyúrjátok, mert ha a vaj megolvad, akkor a tészta szétesik és nehezen kezelhető lesz. Ezért érdemes mindig hideg alapanyagokkal dolgozni. Gyúrás után 30 percre tegyétek hűtőbe.
– A tésztából készíthettek nagyobb adagot is, ilyenkor rakjátok hűtőbe, 3 napig eltartható.
– A gyümölcsöket be is fedhetitek a tésztával, de formázhattok kis hengereket is a tészta egyharmadából, amit ráhelyeztek a pite tetejére, így igazán rusztikus lesz a süteményetek.
– Készíthettek gyümölcsös pitéket és sós zöldséges pitéket is, jól bevált sós pite recepteket itt és itt találtok a blogon.
– Legjobb ha friss gyümölcsből készül a sütemény és nem fagyasztott gyümölcsből – ezért érdemes kihasználni a nyarat.
– Ha almás pitét készítetek: a főzőalma mellé elég egy kevés ízesítés, mondjuk fahéj és gyömbér, ezután nagy baj már nem lehet. Az almás pitéhez a tölteléket úgy is összeállíthatjátok, hogy megreszelitek és megdinsztelitek, majd ezután sütitek meg, így finom és puha lesz a pite.
– A pite langyosan és hidegen is finom. Ha langyosan eszitek, kínáljatok mellé vanília fagyit, ha hidegen, akkor másnap reggelre még inkább megpuhul a tésztája, és kávé mellé, reggelire mennyei lesz.
Inspiráló receptek
- Korábbi pite recepteket a wannabe chef blogról itt találtok
- Még több gyümölcsös pite recept a Pinterest oldalamon itt van
- Nagymamám igazi szilvás pitéje
- Mennyei almás
- Jamie Oliver sütőtökös pitéje
- Krémsajtos-szőlős pite mandulás morzsával
- Körte pite vaníliával Édesem blogjáról
- Húsmentes zöldséges
- Zöldséges sajtszószos mini
Rusztikus őszibarackos pite
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 1 nagy piteformához
350 g liszt
100 + 50 g cukor
1 db tojás
2 ek jeges víz
180 g vaj
600 g magozott őszibarack
2 ek liszt
1 ek citromlé
1 kávéskanál fahéj
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a 100 g cukrot és a vajat morzsásra, majd adjuk hozzá a tojást és annyi vizet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett pulton gyúrjuk össze, letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsük elő a tölteléket. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Tegyük a barackokat egy tálba, szórjuk meg a maradék (50 g) cukorral, a liszttel, keverjük hozzá a citromlevet és a fahéjat.
A tészta kétharmadát lisztezett pulton vagy két sütőpapír között akkorára nyújtsuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát. Helyezzük egy kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg (hogy sülés közben ne púposodjon fel). A tészta üregét töltsük meg a barackkal, a megmaradt tésztából pedig kis hengereket formázzunk és fedjük be vele a pitét. A széleket késsel vágjuk le, vagy a nyújtófát a piteformán toljuk át, így eltávolítva a széleket. A sütő alsó részében kb. 30 percig süssük vagy ameddig a teteje meg nem barnul.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát és vágjuk két részre. Lisztezett pulton nyújtsuk kb. fél miliméter vékonyra, majd helyezzük kivajazott, kilisztezett formába, villával szurkáljuk meg. Kanalazzuk bele az almát, majd tegyük rá a másik kinyújtott tésztát. A lelógó tészta darabokat vágjuk le. A tészta tetejére késsel vágjunk kis nyílásokat és szórjuk meg cukorral. 180 fokon 25-30 percig süssük, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Villámgyors mini szilvás pite
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók kb. 4-5 mini pitéhez
1 adag leveles tészta (500 g) vagy házi pite tészta
500 g puha, magozott szilva vagy ringlófél citrom frissen facsart leve
fél citrom frissen reszelt héja
4 ek cukor
3 ek liszt
1 teáskanál fahéj

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és egy tálban negyedekre vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét és héját, a lisztet és a fahéjat. A leveles tésztából 4 mini pite formát vagy 12 kerek muffin formát vágunk ki, bele nyomkodjuk a sütőformákba és kis lyukakat vágunk a tésztába villával.
A szilvás tölteléket a kosárkákba tesszük és kb. 25 percig sütjük. Akkor vesszük ki, amikor már barnulni kezd a tészta. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
A fenti pite receptjeim megjelentek 2015-ben az NlCafén.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: