Múlt hétre ígértem nektek a bruschettás posztot, de csak most volt időm megírni. (Ez a bejegyzés is már 3 napja készül, de cserébe most megint több receptet kaptok egyszerre.) Ősszel amikor még jó idő van, sokszor maradok tovább a kertben a gyerekekkel estig. Ilyenkor gondolom végig, mit készítsek vacsorára vagy következő napra. Este is szeretek variálni, bár mondjuk egy házi falafeles vegaburgert vacsorára már nem mindig van időm és kedvem megsütni. Ha eszembe jut egy egyszerűbb étel amit más fűszerekkel, alapanyagokkal könnyű kombinálni, azokat általában este próbálom ki, de ha külföldi blogokról inspirálódok, azokkal már inkább hétvégén kísérletezek. Ez a nagyon finom zöldleveles (kelkáposztás) bruschetta korábban készült, de még nem került fel a blogra. Ha kombináljátok a zöldségeket és fűszereket akkor végtelen számú bruschetta készíthető. Használhattok hozzá ciabattát, bagettet, vagy bármilyen ropogós héjú fehér kenyeret is. Az a jó, hogy a bruschettát paradicsomos és cukkinis változatban is elkészíthetitek.
Ezek a receptjeim megjelentek 2015-ben az nlcafe.hu-n.
Hozzávalók 2 személyre
150 g kelkáposztalevél (zöldebb külső levele)
2 gerezd fokhagyma
2 szelet kenyér
1-2 evőkanál olívaolaj
parmezán vagy más kemény sajt forgácsolva (opcionális)
só, frissen őrölt bors
A káposzta sötétebb leveleit letépkedjük a tőről és lábosba tesszük. Egy fokhagymagerezd harmadát félretesszük. A fokhagyma maradékát nagyobb darabokra aprítjuk és a lábosba tesszük. Vizet öntünk rá, sózzuk, majd felforraljuk. Visszavesszük a lángot, és lassú tűzön 4-5 percig gyöngyöztetjük a káposztát vagy amíg a levelek megpuhulnak. Szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. A káposztát és a fokhagymát felaprítjuk, majd visszatesszük a lábosba, alaposan sózzuk, borsozzuk és 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, és könnyedén bedörzsöljük a félretett fokhagymadarabbal. Meglocsoljuk még kevés olajjal. A káposztát és a sajtot a kenyérre halmozzuk.
Hozzávalók 2 személyre
250 g érett paradicsom
2 evőkanál extra szűz olívaolaj + még meglocsolni
csipetnyi cukor
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma vagy marék metélőhagyma felaprítva
2 szelet kenyér
tengeri só, frissen őrölt bors
Cukkinis bruschetta
Hozzávalók 2 személyre
250 g kis cukkini, felszeletelve
2 evőkanál olívaolaj + még a locsoláshoz
1 kis gerezd fokhagyma, összezúzva, plusz még 1 félbevágva a kenyérhez
facsarásnyi citromlé
2 vastag szelet kenyér
tengeri só és frissen őrölt bors
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a cukkinit. Sózzuk és amikor már sisteregni kezd, visszavesszük a lángot, legalább 15 percig pároljuk, amíg a cukkini rendesen meg nem puhul. Az a cél, hogy elpárologjon a cukkini leve, de ne barnuljon meg. Törjük össze fakanállal, sózzuk még ha kell, borsozzuk, kevés citromlével is ízesíthetjük. Készítsük el a kenyeret. Megpirítjuk, még forrón bedörzsöljük a fokhagymával és meglocsoljuk az olívaolajjal. Morzsolhatunk rá kakukkfűlevélkét vagy kecskesajtot.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: