Répás kelkáposztapüré

Nagyon hasznos könyvet vettem a vegán helyettesítőkről (korábban megjelent már, de most tudtam csak hozzájutni). Joni Marie Newman – Celine Steen: Vegán helyettesítők – Kedvenc ételeink állati eredetű összetevők nélkül. Részben olvasmányosan, részben pedig receptek formájában ír arról, hogy vegánként miért kerüljük el a tejet, sajtot, tojást, húst és más állati eredetű összetevőket illetve módszereket közöl, hogy receptek segítségével milyen “helyettesítőket” készíthetünk saját konyhánkban. 

Én magam nem vagyok vegán, de az utóbbi 4-5 évben rendszeresen készítek vegán ételeket, mivel Beni nálunk pici kora óta nem eszik húst, Gergő pedig csak kevés tejterméket. A vegán készételek elég kényelmesek, de mind a “vegán világ”, mind a főzési szokásaink és a lehetőségek is megváltoztak, ez nem okoz már nehézséget. Rengeteg vegán és nyersétel blog is olvasható már magyar nyelven is, sok jó szakácskönyv jelenik meg a témában itthon és sok vegán bolti termék és alapanyag is elérhető már egyre több helyen. Annak idején, amikor mi voltunk kisbabák, anyáink gond nélkül adták nekünk már pár hónapos korunkban a levest (hússal, fűszerekkel), és a tehéntejet is (ami “jót tesz a testnek”). Ma már ételallergia van, gluténérzékenység, gabonapép és növényi alapú plantbased táplálkozás. Én próbáltam tartani magam a fő irányelvekhez, és követni az ösztöneimet, mivel nincs két egyforma kisbaba. Leírom nektek, milyen könyveket olvastam, amikor a gyerekeim még egészen picik voltak és azt, hogy milyen elveket követtem, csak nagyvonalakban. Ezután következik egy babás recept és még néhány zöldségpüré kombináció, amit 6 hónapos kortól ajánlott adni a babáknak.

Ezeket olvastam:

Dr. Benjamin Spock: Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása

Earl Mindell: VitaminBiblia

Simone Cave – Dr. Daroline Fertleman: Az okos baba

Annabel Karmel: Pürékorszak

Annabel Karmel: Babaétrend

Karin Knight – Tina Ruggiero: A világ legjobb receptjei

 
Most pedig jöjjön a recept. Egy finom kelkáposztás, sárgarépás zöldségpüré ez, amit mi is ehetünk rozmaringgal fűszerezve. Vegán, de mi magunknak tükörtojással is tálalhatjuk, a babáknak pedig nem túl fűszeresen, magában. Hat bébiadag készül belőle. További finom gyökérzöldségpürék (főzzük meg és pürésítsük a következő kombinációkat – 6 hónapos kortól ajánlott): fehérrépa és krumpli, sárgarépa és alma, sárgarépa és fehérrépa, fehérrépa és alma, cékla és sárgarépa.
 
 
RÉPÁS KELKÁPOSZTAPÜRÉ
 
 
1 sárgarépa
2 fehérrépa
1 teáskanál friss rozmaringlevél
fél fej kelkáposzta
olívaolaj (opcionális)
bors (elhagyható)
 
A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel, adjuk hozzá a rozmaringot, és öntsük fel hideg vízzel. Forraljuk fel és főzzük 10 percig, míg a répa majdnem megpuhul. Ezalatt szeleteljük fel a kelkáposztát, majd adjuk a répához és főzzük további 5 percig. A zöldségeket szűrjük le, és robotgépben turmixoljuk darabosra vagy simára, a baba életkorától függően. 
  
Címkék: , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »