Egy újabb házilag készíthető finomság. A földimogyoróvaj és a kesudióvaj után most megpróbálkoztam a házi kókuszvaj készítésével. A metódus ugyanaz, késes robotgépben addig kell darálni a kókuszt, amíg az teljesen krémes állagú nem lesz. Ez a kókuszvaj sokkal több ízletes vajhelyettesítőnél. Később használhatjuk palacsinták készítéséhez, turmixokhoz, pirítósra kenve, granolához, gofrihoz keverve is. Hozzáadott cukor nélkül, gyorsan és könnyen elkészíthető és csak egyetlen hozzávalóra van szükség az elkészítéséhez. A korábbi recepteknél is leírtam részletesen a tapasztalatokat, hogy mire kell figyelni:
- a kókuszvajhoz ne zsírtalanított kókuszt használjunk, mert a kókuszdió természetes olajtartalmára szükség van, ha kenhető vajat szeretnénk kapni (a csomagoláson van jelezve)
- a recepthez kb. 340 g édesítetlen kókuszreszelékre vagy kókuszpehelyre van szükség, ebből nagyjából egy bögrényi kókuszvajat kapunk majd (340 grammot)
- a kókuszt tegyük késes robotgépbe és dolgozzuk addig amíg mogyoróvaj állagú (nyúlós, krémes) nem lesz
- a kókuszvaj nem lesz teljesen krémes, selymes, mint a kesudióvaj és a földimogyoróvaj, ezt jó ha tudjuk, de itt is érdemes pulzálva használni a robotgépet, nagyjából 10-15 percig tart a művelet, időnként állítsuk meg a gépet és kapargassuk le a robotgép faláról az oldalára tapadt krémet spatulával
- amikor már elkészültünk, tegyük a krémet üvegekbe, és tároljuk szobahőmérsékleten
- mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen vízfürdőben melegítsük fel főzés előtt
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek