Wannabe Chef

Őszi almás morzsa karamellöntettel

Miközben Beni fülfájásához meleg kölest töltögetek zokniba, Gergő már több napja lázas én ráeszméltem, hogy milyen rég került fel recept a blogomra. Aki követ az Instagramon, láthatta, hogy mióta itthon vannak a beteg gyerekeim velem, mennyit sütünk. A gyerekekkel új kiszúróformákat teszteltünk, közben Beni megtanult kalácsot fonni, és sütöttünk gyömbéres kekszeket is, bár erre még nem találtam meg a legjobb receptúrát. Megfogadtam ugyanis, hogy most az egyszer nem fogok elúszni a karácsonyi készülődéssel, még novemberben megtervezem a blogra is a recepteket és nem december végére halasztom az ajándékvásárlást. Készül hamarosan egy nagyobb bejegyzés inspiráló karácsonyi receptekkel és gasztroajándékokkal, többször volt már ilyen, ami megkönnyíti majd nektek is az ünnepi készülődést. 
Ez pedig itt egy nagyon őszi almás morzsa recept, sötét karamellát is csurgassatok rá, ha már megsült, mert úgy lesz igazán finom.
 
Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg alma (magozott súly)
1 evőkanál nádcukor
1 evőkanál liszt
fél teáskanál fahéj
8 dkg vaj
4 dkg liszt
4 dkg zabpehely finomra darálva
8 dkg nádcukor


A karamellöntethez:
10 dkg cukor
1 evőkanál vaj
2 ek tejszín

Elkészítés:

Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal.

Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve.

Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.

 

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!