Vegán gyümölcsös sütemény

Ha karácsonyi édességekről van szó, akkor a bejgli, a mézeskalács mellett a gyümölcskenyeret is biztosan a konyhaasztalunkra tenném, mert nagyon szeretjük. Gyümölcskenyérből is többféle készülhet, ez most nem a hagyományos szárazabb fajta, hanem egy nagyon finom ragacsos, vegán gyümölcsös sütemény. Mandulaliszttel és teljes kiőrlésű liszttel kevertem és kandírozott narancs is került bele, de semmi olyan különleges hozzávaló nincs benne, amit ne lehetne valahol a közelben beszerezni. A színes kandírozott gyümölcsöktől és az illatos téli fűszerektől kiváló ünnepi édesség lesz. Finom sütemény, nem túl szokványos, ezt most kifejezetten vegánoknak ajánlom, akik nem fogyasztanak sem tojást, sem tejet a süteményekben.

Vegán gyümölcsös sütemény

Elkészítés ideje: 1 óra

Egy 18 cm-es kerámia sütőformához

Hozzávalók:

225 g finomliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt (esetleg fele-fele)

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

175 g lágy barna cukor

200 g vegyes aszalt gyümölcs (aszalt barack, mazsola, áfonya)

100 g kandírozott narancs

50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula

225 ml víz

marék zabpehely

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kibélelünk egy 18 cm-es sütőformát sütőpapírral. Egy nagy tál felett átszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fűszerrel, és hozzáadjuk a zabpehely kivételével a többi hozzávalót is. Fakanállal vagy robotgéppel 2 percig keverjük. Sütőformába kanalazzuk, megszórjuk a zabpehellyel a tetejét és kb. 50 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha tisztán marad a közepébe szúrt hústű, akkor elkészült a sütemény. Hagyjuk a sütőben hűlni, távolítsuk el róla  a sütőpapírt. Fagyasztva akár 3 hónapig is eláll. 

Hasonló receptek a blogról: 

Meggyes, banános gyümölcsszelet csokimázzal

Csokis banánkenyér

Szilvás kenyér mandulával

Címkék: , , , , , ,

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Tovább a blogra »