Annak idején, amikor elkezdtem blogolni, rengeteg gasztroajándékot készítettem. Egyrészt sokkal kevesebb pénzbe kerül egy saját készítésű finomság, mintha nagy ajándékvásárlásba kezdenénk, másrészt ha van egy alap receptünk, nagyon sok kísérletet lehet végezni. Izgalmas, különleges édességeket adhatunk ajándékba, megsüthetjük, becsomagolhatjuk és lehet a díszítéssel, dekorálással is játszani vagy adhatjuk az “alapanyagokat” is ajándékba, erre is volt már bejegyzés korábban. Készült már befőttes üvegbe csomagolt házi müzli, házi csokoládés mogyorókrém, gyömbéres-citromos bonbon, citromkrém és narancsos-vörösáfonyás scone. Többször volt már a listámon a házilag készíthető szaloncukor, de még soha nem álltam neki. Nem mintha nem lennék elég bátor hozzá, de két apró gyermek mellett kis túlzásnak érzem, hogy a szaloncukor otthoni kikeverése, lehűtése, formázása, mártogatása és csomagolása “pofonegyszerű” és “villámgyors” lenne. Helyette itt egy másik alternatíva, a földimogyoróvajas fudge, sokkal egyszerűbb és legalább ugyanolyan finom, viszont nagyjából fél óra alatt készen van, a plussz időt a fagyasztás veszi igénybe, de ti ezalatt tudtok ajándékokat csomagolni, mézeskalácsot sütni vagy lakást díszíteni… Datolya és földimogyoróvaj ízesíti, nincs rajta bevonat, de szerintem nincs is szükség rá, mert így is eléggé édes. Földimogyoróvajra találtok receptet a blogomon, de vehettek boltit is, úgy gyorsabban elkészültök. (Ha a boltban veszitek, arra figyeljetek, hogy ne a sós változatot vegyétek.)
Földimogyoróvajas fudge
Elkészítés: fél óra előkészítés + 3 óra fagyasztás
400 g puha datolya, magozott
10 evőkanál földimogyoróvaj
4 evőkanál napraforgó olaj vagy kókuszolaj
3 evőkanál cukormentes kakaópor vagy karobpor
A kimagozott datolyát tegyük egy serpenyőbe kevés forró vízzel, és főzzük 5 percig, amíg a datolyák teljesen puhák lesznek. Ha marad még víz a serpenyőben, akkor a datolyákat csepegtessük le, hagyjuk hűlni pár percig. Tegyük a földimogyoróvajat, az olajat és a kakaóport vagy karobport egy robotgépbe, adjuk hozzá a datolyákat és egy-két percig keverjük finom, ragacsos masszává. Ezután béleljünk ki egy 25 cm-es sütőedényt sütőpapírral és kanalazzuk bele a keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára. Vegyük ki a fagyasztóból, de mielőtt kínálnánk, hagyjuk állni pár percet. Szeleteljük fel kis kockákra, ha ajándékba adjuk, becsomagolhatjuk a szaloncukorhoz vagy a karamellcukorkához hasonlóan. Transzparens papírt eztettem. webshopjából rendelhettek hozzá.
Hasonló recept a blogon: Mandulás golyók csokiba mártva
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: