Arra gondoltam, az ünnepek előtt még megosztom veletek ezt a gluténmentes keksz receptet, bár az 50 karácsonyi ötlet között több keksz is volt, ez most jól jöhet azoknak, akik valami gyorsat szeretnének készíteni otthon vagy vinni barátoknak ünnepi torta helyett. Ezt a kekszet még korábban kísérleteztem ki, és mivel nem túlságosan szeretem a gluténmentes lisztkeverékeket, egy kókuszlisztes variációval cseréltem le, amiben jobban dominál a kókusz íze. Most ezt a kókuszlisztes változatot írom le nektek.
Gluténmentes chocolate chip cookie
Elkészítés kb. 30 perc
Hozzávalók 10-12 db kekszhez
80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
170 g cukor
2 teáskanál méz vagy juharszirup
140 g sótlan vaj
1 tojás
160 g étcsokoládé (65-85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)
1. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát).
2. A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már majonézes/habos állagúra kevertük nagyjából 3-4 perc alatt, a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába.
3. Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat, ügyelve arra, hogy egyenletes tésztát kapjunk.
4. Ha ezzel végeztünk, fagyis kanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából és azokat a tepsire adagoljuk. A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, 12-14 perc alatt. Ha már barnul a széle a kekszeknek, kivehetjük őket.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek