Újra elkezdtem pitéket sütni, legutóbb Andi barátnőm kérésére készült mini változat, legközelebb pedig valamilyen savanykás gyümölcsből fogok sütni egyet. Valójában a régebbi receptek között válogattam, amikor rátaláltam erre az epres pitére, ami még sok-sok éve készült, de elég finom volt ahhoz, hogy felkerüljön a blogra. Az epret leginkább önmagában vagy porcukorral szeretem adni a gyerekeknek, de most ebbe a pitébe is került a gyümölcsből egy kis túróval, fahéjjal és mézzel együtt.
Még több pitét a blogomon itt, itt, itt és itt találtok.
Epres pite
hozzávalók
A tésztához:
250 gr liszt
csipet só
180 gr hideg sótlan vaj
50 ml víz
A pitéhez:
kevés liszt
3 ek. méz vagy cukor
fél bögre túró
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 bögre megtisztított, apróra vágott eper
A lekenéshez:
a szóráshoz kevés cukor
1 tojás
1 ek. tej
Elkészítés
1. A lisztet a sóval, a vajjal és a hideg vízzel gyúródeszkára tesszük és ruganyos tésztát gyúrunk. A tésztát a hűtőbe tesszük legalább egy órára.
2. Közben összeállítjuk a tölteléket. A megtisztított, kicsi darabokra vágott epret, a villával átnyomkodott túrót, a cukrot vagy mézet, a fahéjat finoman átkeverjük. Félretesszük.
3. A tészta alsó részét 3 mm vékonyra nyújtjuk és tapadásmentes piteformába simítjuk, úgy, hogy a forma szélén kissé lelógjon a tészta, majd villával megszurkáljuk. Ha nehezen tudunk dolgozni a tésztával, és ragacsos, akkor kicsit rakjuk vissza a hűtőbe. Az összeállított epres, túrós tölteléket belekanalazzuk a piteformába. A maradék tésztát is kinyújtjuk és akkora korongot vágunk belőle, amekkora a piteforma. A gyümölcs töltelék tetejére tesszük. A formából kilógó tészta széleit visszahajtjuk és összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
4. A tojást felverjük, megkeverjük a tejjel és megkenjük vele a tészta tetejét majd kevés cukorral megszórjuk. Ha mini pitéket készítünk, a többi pite formánál is ugyanígy járunk el. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20-30 percig sütjük a mini pitéket a forró sütőben. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: