Wannabe Chef

Japán újévi ételek, vagyis az “osechi ryori”

Ha már írtam a japán szilveszteri ételről, akkor úgy illik, hogy szóljunk pár szót az újévi ételekről is, nehogy már olyan kép alakuljon ki a japánokról, hogy nem esznek semmit sem!

Japán újévi ételek, vagyis "osechi ryori"

A külföldiek által leginkább ismert japán újévi étel a mochi, amit ragacsos, speciális mochihoz való rizsből készítenek, úgy, hogy pépesítik azt és téglalap, vagy kör alakúra formázzák. Azért ezt az ételt ismerik a legtöbben, mert gyakran hallani a újév táján a nemzetközi híradásokban, hogy X fő fulladt meg mochievés közben. De a mochi korántsem ennyire veszélyes étel ám! Érdemes lenne róla írni, viszont most inkább az osechi ryori színes és változatos világához szeretnék egy rövid ízelítőt adni.

Japánban az újévi ételeket összefoglaló néven osechi ryori-nak (御節料理) hívják. Az osechi ryori többféle, előre elkészített ételt jelent, amelyeket -hagyományosan – direkt erre a célra szolgáló, több szintes, díszes lakkdobozokban, jubako-ban, tárolnak. (Bár manapság már lehet kapni eldobható műanyag, ill. fadobozokban árult osechit is.)

Jubako újévi ételekkel (Forrás:www.kyotofoodie.com)

A hagyomány szerint az osechi ryori-t mindig az óévben kellett elkészíteni, mert az újév első három napján nem volt szerencsés a konyha és a tűzhely használata (nehogy felbosszantsák a tűzhely istenségét), éppen ezért hosszabb ideig eltartható ételeket készítettek; főleg ecettel, sóval tartósított savanyúságokat, párolt zöldségeket. Aztán az évek során egyre szélesedett az újévi ételek repertoárja; manapság már árulnak pl. kínai, és nyugati ételeket tartalmazó jubakokat is, ám a tradicionális ételek fogyasztása sem ment ki a divatból, hiszen, a hagyományos ételeknek sajátos szimbolikájuk és jelentésük van. Ezeket mindjárt sorra is vesszük.

Fenntről-lefelé és balról jobbra haladva a mi osechi ryorinkba a következők kerültek:

Datemaki (伊達巻): édeskés japán omlett, amelyet először tepsiben,a  sütőben sütnek ki, majd egy sushi-tekerő segítségével feltekerik. Jelentése: sikeres jövő, sikeres napok az új évben.

Nimono (煮物): japán alaplében (dashi) párolt zöldségek: sato imo (angolul: taro potato, bal oldalon a fehér kerek), jégcsapretek (középen a fehér karikák), szilvafa virág alakúra vágott sárgarépa. A szilvafa virág jelentése: termékenység, bőség iránti vágy, mivel a virágból majd később gyümölcs fejlődik.

Pirikara konnyaku (ピリ辛コンニャク): konnyaku (amit egyfajta krumpliféleségből, angolul: yam potato-ból készítenek), amit édes chilis szószban pároltam meg. (A konnyaku a barna, spirál alakú valami a képen.)

Renkon no nitsuke (レンコンの煮付け): Krizantém virág alakúra vágott lótuszgyökér szeletek , amelyeket először serpenyőben, kevés olajon megsütöttem, majd édeskés szójaszószban pároltam kicsit. A lótuszgyökéren a lyukak jelentése: előre tekinteni az új évre.

Kuromame (黒豆): Fekete szójabab szójaszószban és cukorban párolva. Jelentése: egészség.

Ikura (イクラ): lazac kaviár (középen, a jégcsapretek karikákon). Jelentése: termékenység, bőség.

Ebi no shioyaki (エビの塩焼き): grillezett garnélarák. Jelentése: hosszú élet.

– Középen a mandarinban pedig kohaku namasu (紅白なます) nevű savanyúság van, amely julienne-re vágott jégcsapretekből és sárgarépából készült szójaszósz, ecet és cukor hozzáadásával. A színkonbináció miatt jelentése: boldogság. (Ezeken kívül került még a tálra párol cukorborsó az élénk színe miatt és sárgarépából és gobo gyökérből készült párolt zöldség, kimpira gobo).

Nem szerepel a tálon, de szintén az osechi elengedhetetlen része a kamaboko (蒲鉾), ami darált, fehér húsú halból készül; a kobumaki (昆布巻), ami párolt zöldség konbu-ba, azaz tengeri hínárba tekerve, a tazukuri (田作り)、ici-pici szardíniákból készül, amit cukros szójaszósszal készül és a kuri kinton (栗金団), ami édeskrumpli püréből és gesztenyéből készül.

Ezek természetesen csak a leggyakrabban előforduló ételek; ezeken kívül családja válogatja, hogy még mit fogyasztanak az újév első napjaiban.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!