Wannabe Chef

Epres sajttorta, az örök kedvenc

Cheesecake vagy sajttorta?

Amikor natúr krémsajttal készült tortát, vagy sütit készítek, mindig elgondolkodom, hogy minek is nevezzem?  Cheesecake-nek, vagy sajttortának? Nekem a sajttorta szóról régebben mindig a diós (áfonyás, stb…) ízesítésű, szupermarketekben kapható (főleg lágy) sajtok jutottak az eszembe. Ha cheesecake-t mondok, esetleg megkapom, hogy sznob  vagyok. Akkor most minek nevezzem? Végül is, akárminek is, a lényeg, hogy pofon egyszerűen és sütés nélkül elkészíthető és bármikor, bármelyik korosztálynál sikert arat. Ha nem akarunk a díszítéssel bíbelődni, az oldaláról és a tetejéről lehagyhatjuk a gyümölcsöt és a zselét, úgy is finom lesz. Nagyon szeretem még málnával és áfonyával is (ebben az esetben málna, ill. áfonya dzsemet használjunk az eper dzsem helyett).

Epres sajttorta/cheesecake

Ez a desszert nagy klasszikusnak mondható, ezért bizonyára rengeteg variációja létezik. Ez itt egy a sok közül.

Hozzávalók (18 cm-es, kicsi tortaformához):

Az aljához:

– 8 dkg Győri Zabfalatok

– 4 dkg olvasztott vaj

A sajttorta részhez:

– 20 dkg natúr krémsajt (pl.a  legismertebb márka)

– 3 dkg cukor (1 jó nagy ek)

– 1 citrom leve és reszelt héja

– 4 tk méz

– 6 dkg natúr joghurt

– 7 dkg tej (picivel több, mint fél deci)

– 1,5 dl habtejszín

– 6 ek eper dzsem

– 2 teáskanál zselatin

– eper zselé por

– friss eperszemek félbe vágva

– sütőpapír a tortaforma aljára

1. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A kekszet nylon zacskóba tesszük és egy nyújtófa/boros üveg segítségével porrá törjük. Az összetört kekszet egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a masszát a tortaformába öntjük és egy kanállal jól lenyomkodjuk, tömörítjük. Mehet a hűtőbe, amíg a sajtréteget készítjük.

2. A habteszínt felverjük tejszínhabnak. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benen a zselatint.

3. A krémsajtot összekeverjük a citrom levével, héjával,a  cukorral és a mézzel, majd hozzákeverjük a az eper dzsemet, a natúr joghurtot, végül a tejben feloldott zselatint. Az így kapott masszát laza mozdulatokkal a tejszínhabhoz keverjük.

4. Díszítés: A tortaforma oldalára félbe vágott eeepret “tapasztunk”, a formába öntjük a masszát, majd a torta tetére is félbe vágott eperszemeket teszünk. Mehet a hűtőbe.

5. Elkészítjük az eperzselét, majs amikor a folyadék kihűlt, a torta tetejére kanalazunk annyit, hogy az eperszemeket ellepje. Dermedésig hűtjük.

Lehet, hogy kicsinek tűnik a 18 cm-es torta, de mivel sajttortáról van szó (tejszínnel ráadásul!), ezért meglehetősen “gazdag” desszert, így érdemes kicsit visszafogottan fogyasztani belőle. Örök parám, hogy nem lesz elég  a zselatin és a torta nem fog megkeményedni, ezért teszek ebbe a mennyiségbe 2 teáskanállal, biztos, ami biztos.

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!