Az a meglátásom, hogy mindenkinek megvan a jól bevált, kedvenc sós sütije, amit nagy örömmel készít a családi eseményekre. Anyósom sós rudakat süt, ami percek alatt elfogy, sógornőm sajtos kosárkákat (nyami!), tesóm pedig eszméletlen jó pogácsát, amire hiába kaptam receptet, egyszerűen képtelen vagyok olyan finomra és puhára sütni, mint ő… Az én kedvenc klasszikusom ez a fűszeres keksz. Egészen egyszerű elkészíteni és más fűszerekkel is lehet kombinálni, ki hogyan szereti. El tudom például képzelni még rozmaringgal vagy kakukkfűvel is. Dobozkában sokáig eláll ez a klassz sós keksz. Porhanyós sós tészta az alapja, kerül bele bőven sajt is, és fűszerek: oregano és őrölt kömény, nem sok, csak egy kicsi, de ahhoz épp elég, hogy pár perc alatt fűszeres süteményillat lengje körbe az egész lakást. Szezámmag vagy reszelt sajt is kerülhet a tetejére.
Recept (6 adag):
30 dkg liszt
1,5 tk só
10 dkg reszelt sajt
1 ek morzsolt oregano
1 kk őrölt kömény
bors ízlés szerint
15 dkg vaj
2 tojássárgája
6 ek víz
a tetejére: 2 evőkanál szezámmag vagy reszelt sajt
a nyújtáshoz liszt, a kenéshez tojásfehérje (enyhén felverve)
1. Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok 2 nagy tepsit.
2. A lisztet, a fűszereket, a reszelt sajtot kicsit összekeverem. Néhány tekerésnyi borsot szórók rá, majd apró darabokban rákozkácom a vajat, és pár perc alatt robotgépben pár perc alatt homokszerű keverékké dolgozom össze.
3. Hozzáadom a tojássárgáját és a hideg vizet is. Kezemmel gyorsan összegyúrom a tésztát és cipóvá formálom. Minél kevesebbet fogdosom a tésztát annál omlósabb lesz.
4. A tésztát lisztezett pulton nyújtom vékonyra (fél cm), és konyakospohárral vágok belőle keksz formákat. A vajazott tepsire teszem, bekenem tojásfehérjével, megszórom szezámmaggal (vagy reszelt sajttal) és megsütöm 20 perc alatt.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: