Nagyon örültünk, amikor a Tearoom-os lányok meghirdették az 58. VKF-et a “Beach Blogger Bistro” témával, mert bár kevés ember van, aki ne szeretné a hekket, vagy a lángost (na és a palacsintát), de néha nem ártana a strandokon sem egy kis változatosság. Nyáron, a nagy hőségben egyébként sem mindig van kedve az embernek olajban sült, nehéz ételeket enni. Ezért hát eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen is lenne a mi kis vízparti bisztrónk és mit árulnánk benne!
1. A minimalista
Ha beach bisztrónk lehetne, lehet, hogy nem is bonyolítanánk túl a dolgokat, csak felállítanánk egy grillezőt és azon sütnénk a finom nyársakat. (Aki megéhezne, csak jönne, a kezébe nyomnánk a grillezett husit/zöldséget.) Rengeteg féle nyársat lehetne készíteni! Ha már nagyon melegünk lenne a grillezéstől, belecsobbannánk a vízbe, hogy kicsit lehűljünk, aztán már folytatnánk is tovább! 🙂
Az egyik menü ez lenne:
Tsukune (nyárs) riszgombócokkal (gluténmentes!) és kukoricával (a kukoricákat mindenféle, pl. hagymnmás, csilis, zöldfűszeres olajjal is meg lehetne kenegetni!)
Tsukune nyárs (8-9 nyárs): 1 kicsontozott felső csirkecomb ledarálva+20 dkg darált sertés hús, 2 db újhagyma felaprítva, 1-1 ek vodka (vagy szake)-szójaszósz, 1 kk reszelt gyömbér, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, bambusznyársak. – A hozzávalókat jól összedolgozzuk, vékonyan a nyársakra nyomkodjuk, majd grillen megsütjük. (Még finomabb, ha pár órát hagyjuk hűtőben összeérni az ízeket sütés előtt.)
2. A csipegetős
Ugye jártatok már úgy, hogy szerettetek volna több mindent megkóstólni pl. egy büfében, de az adagok túl nagyok voltak ahhoz, hogy két-háromfélét is megvegyetek? Na, ezért, ha beach bisztrónk lehetne, mi egy kis takaros üzletben “csipegetős” bisztrót csinálnánk: többféle ételt, falatkákat, tapaszokat készítenénk, és aki betérne, saját maga válogathatná össze a beach menüjét, vagyis a beach bentóját. Pl. így:
Ebben a bentóban római köményes húsgolyók, nyári tekercs (vega, csak zöldségekkel!), kecskesajtos-aszalt paradicsomos empanadilla és egyik kedvencünk, paradicsom került.
Római köményes húsgolyók: 40 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), 1 kis fej hagyma felaprítva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás sárgája, 1 ek keményítő, néhány szál petrezselyemzöld felaprítva, 2 ek citromlé, 1-1 mk őrölt római kömény-őrölt koriander és csemege paprika, só, bors. – A hozzávalókat összekeverjük, majd diónyi gólyókat formázunk a masszából és párolóban 15 perc alatt készre pároljuk. (Süthetjük olajban is, de így egészségesebb!) Joghurtos mártogatóst adhatunk hozzá.
Nyári tekercs: “rizspapír” ,friss korinader levelek, üvegtészta megfőzve és leszűrve, mindenféle zöldségféle (sárgarépa, paprika, salátalevél, lila káposzta, uborka) és nektarin hosszú csíkokra vágva. – A rizspapírt lanygos vízbe áztatjuk, amíg meg nem puhul, kiemeljuk a vízből majd sima felületre fektetjük (pl. vágódeszkára). Rátesszük a korinaderlevelet és a csíkokra vágott zöldségeket az üvegtésztával, majd feltekerjük. Csilis, vagy szójaszószos-rizsecetes márgotatóssal kínáljuk.
Kecskesajtos-aszalt paradicsomos empanadilla (kb. 12 db): 20 dkg leveles tészta, 5-7 dkg kecskesajt fél cm-es kocskákra vágva, 2 szárított paradicsom felaprítva, 2 ek pesztó, 1 tojás sárgája (az empanadillák kenéséhez). A kockákra vágott kecskesajtot összekeverjük a pesztóval és az apróra vágott paradicsommal. 1-2 kis kanál tölteléket teszünk a kör alakúra szaggatott tésztára, félbe hajtjuk. A hajtásnál a széleket lenyomkodjuk villával, hogy ne nyíljanak szét az empanadillák sütés közben. Tepsibe tesszük őket, a tetejüket megkenjük tojás sárgájával és szép pirosra sütjük.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: