Az egészséges reggelik sorozatban írtam már lisztmentes áfonyás palacsintáról, lenmaglisztes kenyérről, zabos kekszről, nyers vegán reggeli zabkása, és könnyű tápláló reggelik mellett vegán cékla-alma juice-ról is. Utóbbiakat többségében hidegen fogyasztjuk, ezért most ezt a részt a meleg reggelikről írom. Tápláló, meleg reggelit sokunknak nincs elegendő ideje készíteni a hétköznapokban. A karácsonyi szünetre terveztem időzíteni ezt a bejegyzést, amikor kicsit… Tovább »
Egészséges reggelik 6. rész: Tápláló meleg reggelik
Az egészséges reggelik sorozatban írtam már lisztmentes áfonyás palacsintáról, lenmaglisztes kenyérről, zabos kekszről, nyers vegán reggeli zabkása, és könnyű tápláló reggelik mellett vegán cékla-alma juice-ról is. Utóbbiakat többségében hidegen fogyasztjuk, ezért most ezt a részt a meleg reggelikről írom. Tápláló, meleg reggelit sokunknak nincs elegendő ideje készíteni a hétköznapokban. A karácsonyi szünetre terveztem időzíteni ezt a bejegyzést, amikor kicsit… Tovább »

Ez a pihe-puha, könnyed kis süti a hétvégi sült tök maradékából készült. Egy kis illatos, pirított fekete szezámmaggal dobtuk fel, igazán különleges ízt adott az amúgy is fincsi sütinek. Semmi cicoma, semmi túlspirázás, de nemcsak az íze isteni, hanem a színe is gyönyörű; én kifejezetten imádom a narancsos alapszínben feltűnő fekete kis magokat! Jó látni, hogy…
Mi ezekkel a gyors sütőtökös lepénykékkel nyitjuk az idei sütőtök szezont! Nálunk délutáni nasinak készült, kizárólag azért, mert nem volt kedvünk (és időnk) kivárni, amíg a sütőben megsül a tök, de bármilyen főétkezés kiegészítőjeként is megállja a helyét, csakúgy, mint a nyáron posztolt cukkini lepénykék. (Emellett nincs benne sem tojás sem tejtermék, szóval abszolút vegán…
Ez a poszt is (csakúgy, mint az előző) a rizskultúra (vagy rizskultusz?) jegyében készül Ezt Ettem Écinek köszönhetően, aki volt olyan bátor, hogy a RIZS-t adja meg a mostani VKF témájának. A rizs megosztó… Van aki szereti, és vannak, akik ki nem állhatják (bár szerintem azért, mert ők még nem kóstoltak igazán jó rizst). Ízlések és…
Ezt ettem Éci ránkírt, hogy most ő rendezi a VKF-et, vegyünk részt benne. A téma a rizs, “mert egész Ázsia mégsem tévedhet“! Nem bizony, csak most épp eléggé elhavazós időszakot élünk, bár figyelembe véve, hogy nálunk elég gyakran van rizs, ráadásul az ázsiai konyha a szívünk (egyik) csücske, nem tudtuk a meghívást visszautasítani… Ezért készítettünk…
Na, ez az az édesség, desszert (nevezzük, aminek csak akarjuk), amit bármikor, bármelyik évszakban szívesen eszünk! Sütni nem kell, rövid melegítés és némi várakozás (az egész puding készítésben ez a leghosszadalmasabb!) után kész is a bolti pudingra nem hasonlító (merthogy nincs benne keményítő, mesterséges aroma, színezék egy gramm sem!), illatos, gyümölcsös finomság! Ha csak mértékkel szeretnétek…
Ki szereti a sült hagymát és a rántott hagymakarikákat? Mert mi nagyon szeretjük, bár pl. a rántott hagymakarikát kicsit macerás elkészíteni otthon, ráadásul hiába áll panírban a fél konyha, akkor sem sikerül eleget készíteni belőle… Jóval egyszerűbb és gyorsabban elkészíthető ez az étel, a kakiage (かき揚げ), ami szabadon választható zöldségekből készül és nagyon-nagyon ropogós a “bundája”….