Ünnepi próbafőzésem egész jól debütált a családban ahhoz képest, hogy egy hétig itt vergődtem, mit főzzek majd Karácsonykor: egész pulykát, kacsát, vagy lazacot. A 4 kilós bébipulyka kicsit talán sok lett volna kettőnknek, de ez a villámgyors ünnepi lazac igazán nekünk való lesz. A fóliában megsült lazachoz citromos petrezselymes kapriszósz készül. A mártás egy halom pertezselyemlevél, olívaolaj, tengerisó-forgács, kapribogyó és citromlé keveréke. Tálalás előtt ezzel a mártással csorgatom át a forró lazacot, amit salátával vagy zöldkörettel kínálok. Aki a Karácsony estét szeretné inkább a vendégekkel tölteni, de mégis különlegeset szeretne az asztalra tenni, mindenképpen próbálja ki.
Recept (2 főre):
350 g lazac
2 ek olaj
só
bors
Mártás:
fél csokor petrezselyem
0,3 dl olivaolaj
1 kk só
2 ek apró szemű ecetes kapribogyó, leve nélkül
2 ek citromlé
fél narancs héja
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
2. Beolajozok egy nagy darab alufóliát, megszóróm sóval és borssal. A lazacot ráfektetem bőrével lefelé, ráfektetem a fóliára a másik lazacot is, majd befedem a beolajozott fólia végével, jól összenyomkodom a széleit, hogy a halat teljesen összezárjam.
3. Kb. 20-30 percig sütöm.
4. Sütés alatt elkészítem a mártást. A durvára vágott petrezselymet, az olivaolajat, a sót, a kapribogyót, a citromlevet, és a narancs héját összekeverem.
5. A fóliából kibontott lazacot még melegen tálalom és a mártás nagy részével meglocsolom, a megmaradt kapriszószból az asztalra is teszek.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Elkészítetted? Mi is szeretjük nagyon a lazacot, minden formában!:)
Nagyon guszta lett a lazac. Nagy kedvenc.