Nyilván minden családnak megvan a maga “kiskifli” aprósüti receptje, de azok közül, amiket eddig kóstoltam, nekem ez a változat ízlett a legjobban. És nemcsak azért, mert ez az anyukám receptje, hanem azért is, mert 1. nem száraz, 2. a jó sűrű házi szilvalekvár extra pikánssá és extra zamatossá teszi. Mert ebebn a kifliben házi szilvalekvár van, amit általában mindenki szeret. A mákos és a diós töltelékű kiflik sok embert megosztanak, de ez a verzió – éppen ellenkezőleg – nem megosztja, hanem összehozza majd az embereket! A tésztája is finom omlós (“majdnem elrepül” – ahogy anyukám mondaná) és minden évszakban, minden alkalommal garantált sikert lehet vele aratni!
Bár az is igaz, hogy nem tartozik a gyors sütik közé, mert a kifliket egyenként meg kell tölteni, fel kell tekerni, de egyáltalán nem igényel különösebb gyakrolatot az elkészítése. A kiflik töltésébe be lehet vonni a család fiatalabb tagjait is, jó kis csapat-sütés kerekedik majd belőle!
Hozzávalók a kiflik tésztájához:
Igen, ennyi, se több, se kevesebb! És ez az eredeti recept! Ezen kívül házi szilvalekvár kell (jó sok!) a töltelékhez és porcukor, amivel a kész kifliket megszórjuk majd.
1. Először a hozzávalókat (liszt+Ráma+tejföl+5 tojássárgája+1 ek ecet) deszkán jól összedolgozzuk és egy cipót formázunk belőle. (Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, ezért majd érdemes a deszkát lisztezni, hogy a tészta le ne ragadjon.)
2. A cipót osszuk 6 egyenlő részre és formázzunk belőlük kis cipókat!
3. A kis cipókat – egyesével – nyújtsuk ki 2 mm vastagra, majd kenjük le a tésztát olvasztott, de nem meleg zsírral, majd tekerjük fel a tésztát rúd alakúra, vagyis ilyenre:
Fedjük le follpack-kal és tegyük min. 2 órára (de az sem baj, ha egy egész éjszakára) a hűtőbe! A pihentetési idő lejárta után jöhet a kiflik töltése és formázása, de egyszerre csak egy rudat vegyünk ki a hűtőből.
4. A rudat 2-3 cm széles darabokra szeleteljük fel, így:
(Egy rúdból kb. 10-12 kis szelet lesz majd.)
5. A kis szeleteket fordítsuk vágással lefelé, majd a nyújtsuk ki őket vékonyra (2 mm vasatgságúra).
6. A kinyújtott körökre halmozzunk házi szilvalekvárt:
7. Tekerjük fel a köröket és formázzunk kifliket a tésztából!
8. A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe!
9. Előmelegített sütőben, 180 fokon addig süssük, amíg szép aranybarnára nem sülnek. A kisült kiflik így néznek ki:
Ebből a mennyiségből egy jó nagy adag süti lesz, amit tálalás előtt hintsünk meg porcukorral, de a mennyiség senkit ne riasszon el, mert garantáltan hamar elfogy!
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
De, kicsit.
Örülök, hogy ízlik, tényleg nagyon finom! Mi mindig házi szilvalekvárral készítjük, mert az garantáltam nem folyik ki sütés közben és elég pikáns is. (A barack és az eper kifolyna.) A csipkebogyó lekvár nem folyt ki?
Gyorsan megírom még karácsony előtt pár perccel, hogy finom!!!
Történt egy kis baleset, szilva helyett csipkebogyó lekvár került bele, most sült ki az első tepsi, ketten vagyunk, már kevés van belőle.
Víg karácsonyt!
Ó, nagyon jó! Várjuk a tapasztalataidat!:)
Nem baj, majd lehet, hogy egy rúddal kipróbálom és megírom.
A családunkban még nem fordult elő, hogy lefagyasztottuk volna, ezért sajnos nem tudok egyértelműen igennel, vagy nemmel válaszolni… De egy éjszakát nyugodtan lehet hűtőben is tárolni!
Köszönöm szépen :-)))
Az igazság az, hogy még soha nem fagyasztottam le, de igénybe veszem a telefonos segítségkérést és holnap jelentkezem a válasszal!:) Nemcsak jól néz ki, eteti magát! Mindig elhatározom, hogy na, ez lesz az utolsó, aztán mindig van következő…
A nyers tésztát lefagyaszthatom?
Jól néz ki!
Mi mindig a képen látható kosaras tálcán (vagy papírdobozban) tartjuk, lefedve alufóliával. Ez nem vonul meg és nem szárad ki. És mindig nagyon hamar elfogy!
Ha mégsem fogyna el túl gyorsan, hogyan tudnám ünnepekig eltartani, hogy élvezhető is maradjon?