A hétköznap esték nálunk is nagyon rohanósan telnek, mindig későn érünk haza. Ilyenkor már nem is jó túl sokat enni és idő sincs a többfogásos ételek elkészítésére. Ilyenkor jól jön egy tartalmas leves, ami mellé a szokásos (sajtos) pirítóson kívül ezúttal egy gyors, túrós-spenótos rétes készült. Szombati gyors ebédnek is kíváló!
Ezúttal azért készült sárgarépakrémleves, mert ez volt az egyetlen fellelhető zöldség nálunk (egy fehérrépa társaságában). Kicsit félve tálaltam fel, mert a színe gyönyörű ugyan, de féltem, hogy a “közönség” rögtön a sütőtök krémlevesre fog asszociálni és csalódás lesz a sárgarépa íz, de szerencsére tévedtem! Igazi lélekmelengető és laktató leves a gyönyörű színével, az őrölt koriander és római kömény pedig igazán különlegessé teszi. Egy szelet (tekercs) túrós-spenótos rétessel pedig már tényleg tápláló!
Hozzávalók (nálunk 3 adag lett belőle):
– 1 kis hagyma felaprítva
– 2 ek olíva olaj
– 1 kk őrölt korinader+1 kk római kömény
– 30 dkg sárgarépa felkarikázva
– 1 krumpli felkockázva
– 6-7 dl alaplé (vagy 6-7 dl víz+1 leveskocka)
– 1/2-1 citrom leve
– 0,5-1 dl tejszín
– só, bors az utánízesítéshez
– Díszítéshez: felaprított koriander/petrezselyemzöld, joghurt/tejföl, apróra vágott újhagyma zöldje, egy csipet chili paprika
A réteshez (2 tekercs lesz belőle):
– 2 db réteslap
– 15-20 dkg túró (vagy túró és feta vegyesen)
– 10 dkg friss spenót
– 1-2 gerezd fokhagyma lereszelve
– só, esetleg 1 újhagyma felaprítva
1. Először odateszem a levest: az olajat egy lábasban felhevítem, rádobom a felaprított hagymát és az őrölt fűszereket és 2-3 percig közepes lángon pirítom. Ezután hozzákeverem a felkarikázott répát és további 2-3 percig pirítom, felöntöm alaplével (vagy vízzel és beledobok egy leveskockát), lefedem és főzöm. Kb. 10 perc főzés után hozzáadom a krumplit és addig főzöm, amíg minden zöldség meg nem puhul.
2. A zöldségeket a levessel együtt összeturmixolom, hozzákeverem a frissen facsart citromlevet majd visszöntöm a lábasba.
3. A tejszínt egy kis tálkában elkeverem kevés krémlevessel, majd hozzáadom a leveshez, forralok az egészen egyet. Utánízesítem sóval, kevés borssal és hígítom, ha szükséges.
4. Amíg a leves főtt, elkészítettem a rétest: előmelegítettem a sütőt 200 fokra, a spenótot megmostam, szárát letördeltem, egy jénaiba tettem és lefedve, 600 Watton mikróztam 2 percig.
5. Egy tálban összekevertem a tölteléket: túrót, a spenótot, aminek a levét kicsavartam, a fokhagymát, kevés újhagymát felaprítva és sóztam, borsoztam.
6. Egy nedves törlőkendőre terítettem 1 réteslapot, megkentem olvasztott vajjal, a felső részére a szélétől 5 cm-re halmoztam a töltelék felét, feltekertem, majd a “hosszú kígyóból” csigát tekertem. A tetejét is megkentem kevés olvasztott vajjal és sütőben aranybarnára sütöttem.
7. Tálalás: A levest tálkákba szedtem, tetejét meghintettem frissen őrölt borssal, egy csipet chili-vel. Koriander zölddel és egy kanál joghurttal ízesítettem.
Az őrölt koriandert és római köményt semmiképp sem érdemes kihagyni, nagyon finom aromát és illatot ad a levesnek! (Nem tudom miért, de télen különösen jól esnek a római köménnyel fűszerezett ételek…)
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: