Cheesecake vagy sajttorta?
Amikor natúr krémsajttal készült tortát, vagy sütit készítek, mindig elgondolkodom, hogy minek is nevezzem? Cheesecake-nek, vagy sajttortának? Nekem a sajttorta szóról régebben mindig a diós (áfonyás, stb…) ízesítésű, szupermarketekben kapható (főleg lágy) sajtok jutottak az eszembe. Ha cheesecake-t mondok, esetleg megkapom, hogy sznob vagyok. Akkor most minek nevezzem? Végül is, akárminek is, a lényeg, hogy pofon egyszerűen és sütés nélkül elkészíthető és bármikor, bármelyik korosztálynál sikert arat. Ha nem akarunk a díszítéssel bíbelődni, az oldaláról és a tetejéről lehagyhatjuk a gyümölcsöt és a zselét, úgy is finom lesz. Nagyon szeretem még málnával és áfonyával is (ebben az esetben málna, ill. áfonya dzsemet használjunk az eper dzsem helyett).
Ez a desszert nagy klasszikusnak mondható, ezért bizonyára rengeteg variációja létezik. Ez itt egy a sok közül.
Hozzávalók (18 cm-es, kicsi tortaformához):
Az aljához:
– 8 dkg Győri Zabfalatok
– 4 dkg olvasztott vaj
A sajttorta részhez:
– 20 dkg natúr krémsajt (pl.a legismertebb márka)
– 3 dkg cukor (1 jó nagy ek)
– 1 citrom leve és reszelt héja
– 4 tk méz
– 6 dkg natúr joghurt
– 7 dkg tej (picivel több, mint fél deci)
– 1,5 dl habtejszín
– 6 ek eper dzsem
– 2 teáskanál zselatin
– eper zselé por
– friss eperszemek félbe vágva
– sütőpapír a tortaforma aljára
1. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A kekszet nylon zacskóba tesszük és egy nyújtófa/boros üveg segítségével porrá törjük. Az összetört kekszet egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a masszát a tortaformába öntjük és egy kanállal jól lenyomkodjuk, tömörítjük. Mehet a hűtőbe, amíg a sajtréteget készítjük.
2. A habteszínt felverjük tejszínhabnak. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benen a zselatint.
3. A krémsajtot összekeverjük a citrom levével, héjával,a cukorral és a mézzel, majd hozzákeverjük a az eper dzsemet, a natúr joghurtot, végül a tejben feloldott zselatint. Az így kapott masszát laza mozdulatokkal a tejszínhabhoz keverjük.
4. Díszítés: A tortaforma oldalára félbe vágott eeepret “tapasztunk”, a formába öntjük a masszát, majd a torta tetére is félbe vágott eperszemeket teszünk. Mehet a hűtőbe.
5. Elkészítjük az eperzselét, majs amikor a folyadék kihűlt, a torta tetejére kanalazunk annyit, hogy az eperszemeket ellepje. Dermedésig hűtjük.
Lehet, hogy kicsinek tűnik a 18 cm-es torta, de mivel sajttortáról van szó (tejszínnel ráadásul!), ezért meglehetősen “gazdag” desszert, így érdemes kicsit visszafogottan fogyasztani belőle. Örök parám, hogy nem lesz elég a zselatin és a torta nem fog megkeményedni, ezért teszek ebbe a mennyiségbe 2 teáskanállal, biztos, ami biztos.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: