Új sorozat indul a wannabe chef oldalán Háztáji csemegék címmel. A szülinapi posztban már említettem, hogy a megszokott posztok mellett házi készítésű különlegességeket fogok összegyűjteni nektek, hétről hétre. Korábban a pálcikás jégkrémeknek és fagyiknak recepteknek, a rusztikus pitének, a mandulás szilvás házi kenyérnek és a villámgyors házi pestonak akkora sikere volt, hogy úgy döntöttem, a háztáji finomságokból sorozatot indítok. Szerencsére ma már egyre több termelői piac nyílik, és a külvárosban illetve vidéken sokaknak van lehetősége saját idénygyümölcsöt és zöldséget termeszteni. Ezzel kapcsolatban az utóbbi időben rengeteg ötletet és receptet kaptam, és bennem is megfogalmazódott sok-sok gondolat…. Nem szeretném most előre beharangozni egyiket sem, majd jönnek a finomságok receptekkel, érdekes interjúkkal és fotókkal szép sorjában! Mindenesetre érdemes kimenni a kertbe, a piacra: még most is találni finomságokat, amiket eltehetünk télire. Itt van rögtön az első bejegyzés: egy házi szilvalekvár és hozzá egy datolyás müzlis házi kenyér recept. Remélem szeretni fogjátok!
Házi szilvalekvár
A nyári gyümölcsökből, az otthon termesztett finomságokból készített lekvárok közül én személy szerint inkább a savanykásabb, pikánsabb lekvárokra szavazok. Szilvaszezonban nálunk rendszeresen készül szilvalekvár: nem az a sötét, sütőben sütött, sűrű lekvár, hanem az élénk színű, savanykás, lazább, dzsemes fajta. Fanyar íze pirítóson a legjobb, de palacsintára is kenhető, sőt piskótás sütibe vagy muffinba is keverhető, de püspökkenyeret, tortákat és húsételeket is pikánsabbá lehet tenni vele. Nagymamám minden évben készít szilvalekvárt a családnak, de most én is betársultam, hogy megoszthassam veletek ezt a nagyon egyszerű, nagyon gyors és finom lekvár receptet. A “főzés” nagyjából 1 perc rotyogás, de az előkészület kicsit több időt vesz igénybe! Az édes datolyás kenyérre ez a savanykás szilvalekvár pazar lesz!
Recept (nagyjából 15 nagyobb üveg lekvár lesz ebből a mennyiségből):
10 kg puha szilva (megtisztítva, kimagozva)
fél kiló kristálycukor
1 kiló befőző cukor 1. Érdemes a szezon végén (szeptemberben) vásárolni a szilvát, amikor már nem kemény és nem víz ízű. Vásárláskor, ha van a szilván viaszos bevonat, akkor szerencsénk van, mert az azt jelenti, hogy nem fogdosták sokat. A megmosott, kimagozott gyümölcsöt 4 tálba osztom szét, egyenlő arányban (csak a gyümölcs mennyisége miatt, mert ilyen mennyiségű gyümölcsöt egy edényben nem lehet felfőzni).
2. A kimagozott szilvát botmixerrel pürésítem, és mielőtt felfőzöm, hozzáadom a cukrokat, szintén egyenlő arányban, 4 részre elosztva, majd sorban felfőzöm őket a következők szerint.
3. Alaposan összekeverem a cukrot a turmixolt gyümölccsel és teljes nagy tűzön hirtelen felforrósítom. Szilvalekvár és más hasonló szirupos lekvárnál 1 percet forralom a pürét (ha darabosabb gyümölcsből készül lekvár, akkor ez 2 perc legyen).
4. Sterilizált üvegbe beletöltöm a lekvárt (lassan, hogy ne repedjen az üveg) és elteszem télire. (Az üvegeket úgy lehet sterilizálni, ha kézzel alaposan elmossuk, majd forró sütőbe tesszük 10-15 percre.)
Datolyás müzlis házi kenyér
Recept (1 kenyérhez, kb. 8 szelet lesz belőle):
180 g magozott datolya
2 dl forró víz
100 g vaj
150 g nádcukor VAGY kristálycukor (lehet keverve is a kettő)
1 vaníliáscukor VAGY 1 kávéskanál vaníliaszirup
1 tojás
250 g tönkölyliszt VAGY fehérliszt
fél zacskó sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál fahéj VAGY gyömbér VAGY kardamom (esetleg mézes fűszerkeverék)
80 g müzli / dió / más olajos magok 1. A sütőt előmelegítem 160 fokra és egy hosszúkás kenyérsütő formát kikenek vajjal.
2. A magozott datolyát feldarabolom apró darabokra, majd a 2 deci forró vízzel leforrázom és legalább 5 percig hagyom állni, hogy megpuhuljon.
3. A megolvasztott vajat és cukrot habosra keverem, beleteszem a tojást, tovább keverem, majd a vanília aromát vagy vaníliacukrot is hozzákeverem. A lisztet és a többi száraz hozzávalót is hozzáadom a vajas cukros keverékhez, csipetnyi sót is adok hozzá és belekeverem a müzlit vagy magokat a lecsöpögtetett datolyával.
4. Belekanalazom a tésztát a kikent formába, és nagyjából 40 percig sütöm. Akkor lesz jó, amikor a beleszúrt tű vagy fapálcika már tisztán jön ki belőle. A sütőformában hagyom pár percig hűlni, majd kiborítom, hogy egyenletesen hűljön. Szeletelve kínálom. Az eredeti receptben a datolyát egészben szórták a kenyérbe, de nekem nem sült meg a belseje, és a teteje oda is pirult. Ezért javaslom, hogy aprítsátok apró darabokra (kis szeletekre). Második sütésnél az eredetileg megadott mennyiségnél kevesebbet is tettem bele és alacsonyabb hőfokon is sütöttem. Az arányokon változtattam, dió helyett pedig müzli került bele.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: