Ez a tündéri, rusztikus sütőtökös pite Jamie Oliver receptje alapján készült. Szeretem Jamie receptjeit, és a blogra is már sok desszertje került fel, például a nyers csokoládé tortája, a szilvás fagyija, vagy a karácsonyi fűszeres almás süteménye (ami valójában szerintem az alma szezonban egy bármilyen alkalomra jól elsüthető torta). A sütőtökös pite, vagyis pumpkin pie már itthon is nagyon népszerű. A krém édesítése attól függ, hogy milyen fajta és ízű sütőtököt kapunk, én az eredeti recepthez képest kicsit kevesebb cukrot használtam, mert így is elég édes (javaslom, hogy kóstolgassuk főzés közben a krémet). Ez itt egy tökéletes pite recept lesz azoknak, akik szeretik a sütőtököt. Hideg vaníliakrémmel, sűrű tejszínnel, mascarponéval vagy kicsit édesített tejföllel nagyon finom és mutatós!
A pite képe Csigó Zita fotó és styling workshopján készült.
Jamie mennyei sütőtökös pitéje
Hozzávalók
A tésztához
250 g sima liszt
50 g porcukor
125 g felkockázott, hideg vaj
1 tojás
kevés tej
vaj vagy olaj a lap kikenéséhez
A krémhez
500 g kimagozott, meghámozott, kockákra vágott sütőtök (2 cm-es kockákra vágva)
500 ml tej
150 g nádporcukor
2 nagyméretű tojás
1. Elkészítem a tésztát. A hozzávalókból géppel vagy kézzel tésztát gyúrok, és annyi tejet keverek hozzá, hogy omlós legyen (kb. 2 evőkanálnyit). Nem gyúrom sokáig, mert akkor gumiszerű lesz, nem pedig könnyű. Beteszem legalább fél órára a hűtőbe, addig elkészítem a tölteléket.
2. Közben felteszem egy kisebb edénybe, közepes lángra a tejet, a cukrot és a sütőtököt, és folyamatosan kevergetem, hogy oda ne kapjon. Lassú tűzön kevergetem kb. 15 percig, majd ráteszem a fedőt és még negyed órát főzöm, vagy ameddig a tök meg nem puhul. Botmixerrel pépesítem, és félre teszem, majd hagyom kihűlni. A fedőt rajta hagyom, hogy ne képződjön hártya a tetején.
3. Mialatt a sütőtökös keverék hűl, kiveszem a tésztát a hűtőből. Vékonyan kikenek egy levehető aljú, 25 cm átmérőjű torta- vagy piteformát, kinyújtom a tésztát fél cm vastagságúra, és ráfektetem a formára, körben az oldalánál gondosan rányomkodom. Az oldalt kilógó részeket levágom és villával megszurkálom a tészta alját. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy nagy sütőpapírt fektetek a tészalapra és körben jól rányomkodom. Rizst szórok bele színültig, és kb. 10 percig sütöm a sütőben. Kiveszem, eltávolítom a rizst (ezt legközelebb újra fel tudom használni), majd sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig sütöm, amig a tészta határozottan feszes nem lesz és már majdnem olyan mint a kész sütemény. Kiveszem, teljesen lehűtöm és leveszem a sütő hőfokát 160 fokra.
4. Felverem a tojást, a sütőtökös keverékhez adom, és botmixerrel keverek rajta. Ráöntöm a keveréket a pitelapra majd kb. 30 percig sütöm vagy ameddig a krém meg nem szilárdul a tetején, de még azért remegős egy kicsit.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Zsírpapírral együtt 😉
Bujna Béla és a sütőpapírt kétoldalt felhajtottam, gátat képezve a rizsnek és így nem hullott le. De legutóbb már nem is használtam, mert nem emelkedett fel annyira, csak rizs nélkül sütöttem elő a tésztát.
Hogyan távolítod el a rizst? Mert ha leöntenéd róla, megy vele a tészta is, összetörik, szétesik. Ha emeled, belehullik a tésztába.