A Szakácsmustra játékot Era, az Életinfó blog megalkotója hozta létre, mely szerint minden ilyen játéknál egy híres embert kiválasztva kell tőle főznünk vagy sütnünk. A mostani forduló háziasszonya Juci, a from Juci blog szerzője és Donal Skehan lett a választottja. Régóta követem a blogját, nagyon örültem Juci Szakácsmustra felhívásának, mivel nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt. Donal receptjei közül egy áfonyás édességet választottam. Ez a mini áfonyás torta recept valóban nagyon egyszerű és még gyerekekkel is könnyen el lehet készíteni, ha ügyesek vagyunk és esztétikusan készítjük, akár ajándékba is adhatjuk. Véleményem:
- A tésztája leveles tésztával készült, így gyorsabb volt elkészíteni, de házi vajas tésztával sokkal finomabb lenne (Legközelebb ki fogom kísérletezni az adagot)
- Ha valakinek mégis leveles tésztából támadna kedve elkészíteni: szerintem teljesen felesleges külön megsütni a tésztát a sütőben, egyszerre mehet a sütőbe a tészta és benne az áfonya. + A recepthez én egy 500 g-os leveles tésztát használtam, ami 12 db muffinformához volt elegendő és azt a kevés megmaradt leveles tészta mennyiséget egy kb. 10 cm-es mini torta formához használtam, és abba kanalaztam bele a maradék áfonyát is.
- Kicsit többet vártam az áfonyás tölteléktől, mert az egyébként nagyon finom, de alapvetően savanykás áfonyának ízén a citrom héja és frissen facsart leve nem sokat fog változtatni. Vagyis még lehet kicsit tovább fűszerezni (például fahéjjal).
- Nagyon sok a megadott cukor a receptben, még 10 dkg cukorral készítve is édes lesz az áfonya. Azt javaslom, mindenki kísérletezze ki a saját ízlésének megfelelő adagot.
- Bár ezt nem írta a recept, de a megfőzött, forró áfonya levét én leszűrtem, hogy ne ázzon el a tészta sütés közben.
Hozzávalók
1 adag leveles tészta (500 g)
500 g áfonya
1 citrom frissen facsart leve
1 citrom frissen reszelt héja
100 g porcukor
3 evőkanál kukoricaliszt
Elkészítése
1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütő 6-os fokozat). A tésztából 12 kerek formát vágok ki (én poharat használtam hozzá), bele nyomkodom a muffin formákba és kis lyukakat vágok bele villával.
2. A megmosott áfonyát, a citrom levét, a citrom héját és a cukrot kis lábosban alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Itt lehet fűszerezni is, akkor van készen, ha már nem látni benne a cukrot. Az áfonya levének nagy részét leszűröm. A kukoricalisztet hozzákeverem az áfonyához (előtte kevés vizzel átkeverem a kukoricalisztet). Az áfonyás keveréket a kosárkákra teszem és kb. 15 percig sütöm. Akkor veszem ki, amikor már barnulni kezd a tészta.
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: