Ez a kenyér tényleg csak magokat tartalmaz: lenmagot, zabpelyhet, kölest, hajdinát, chiat, mandulát… A kívül ropogós, belül nedvesebb „vollkorn” típusú kenyér lisztmentes, élesztőmentes, vegán és hűvös helyen legalább 1 hétig eltartható.
Elkészítés: 1 és ¼ óra előkészítés + kb. 1 és ¼ óra sütés
Recept
Hozzávalók (egy kis kenyér formához)
145 g napraforgómag
100 g szeletelt mandula
60 g hajdina, átmosva
60 g köles, átmosva
195 g apró szemű zabpehely
85 g lenmag
30 g útifű maghéj
35 g chia mag
2 teáskanál finom tengeri só
2 evőkanál méz
45 g kókuszolaj (olvasztva) vagy olívaolaj
2 és ¾ bögre víz (bögre = 250 ml-es)
1. Melegítsük a sütőt 160 fokra. Helyezzük egy sütőlapra a napraforgómagot, mandulát, hajdinát és kölest, és pirítsuk a sütőben illatosra, aranybarnára kb. 8-12 perc alatt.
2. Közben egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lenmagot, az útifű maghéjat, chia magot és a sót. Amikor a napraforgómagos keverék már kellően megpirult, vegyük ki a sütőből és vegyítsük a zabpelyhes keverékkel. Adjuk hozzá a mézet, az olvasztott kókuszolajat és a vizet, majd gyúrjuk alaposan össze. Kis kenyérsütő formába tegyünk sütőpapírt, kanalazzuk a tésztát a formába (kezünkkel egyengessük el a tetejét) és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 1 órán keresztül.
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kenyeret helyezzük a sütőbe és kb. 1 és negyed órát süssük, míg sötétbarna színt kap. Hagyjuk hűlni, majd vegyük ki az kenyérsütőformából és távolítsuk el róla a sütőpapírt.
Hasonló recepteket a blogon itt találtok:
Lenmaglisztes kenyér
Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: