Wannabe Chef

Háztáji csemegék: házi kesudiókrém

IMG_4137

 

Régóta szerettem volna elkészíteni a kesudiókrémet, mert egyre több recepttel találkozom, amibe szükség van belőle néhány kanállal. Sütemények, kekszek hozzávalója lehet, és mivel nem szeretném helyettesíteni mással, ezért első lépésként előállítottam saját magam finom, kenhető kesudiókrémjét. Az elkészítés nagyon egyszerű, recept nem is szükséges hozzá, hiszen csak 2 összetevőből áll. Azt nem mondom, hogy olcsó mulatság, de normális esetben nem kell pár nap után az üveg alját kapargatni. Kevés hozzávalóból, nagyon rövid idő alatt el tudjuk készíteni. Rengeteg blog foglalkozik a fázislépésekkel, gyönyörű fotókkal kiegészítve, például ez, de mivel mindenkinek más teljesítményű a konyhai robotgépe, könnyen bele lehet zavarodni  a lépésekbe. Ezért azt javaslom, inkább saját kesudiónk készítésére koncentráljunk és alábbiakat vegyük figyelembe, mielőtt elkezdjük dolgoztatni a robotgépünket közel 20-25 percen át.

IMG_4148-600x465

 

 

Tippek, tapasztalatok a házi kesudiókrém készítéséhez:

–  A kesudiót késes robotgépben daráljuk/őrőljük meg lágy, vaj állagúra.

– Még egy jó konyhai robotgép esetében is kb. 20 percre van szükség, mire krémesre darálja a kesudiónkat.

– Óvatosan használjuk a gépet, inkább pulzálva érdemes dolgoztatni, vagy kis szüneteket  hagyni, nehogy leégjen!

– Van aki pirítja a kesudiót, és sózza, édesíti a kész krémet, de én nyersen daráltam, és nem tettem bele semmi más fűszert, így sokféle süteménybe fel tudom majd használni.

– A kesudió a darálás során először szemcsés, majd por állagú lesz. Ha az apró szemek kezdenek összeállni majd egyetlen golyóvá formálódni (mint a tészta a gyúrás során) akkor már a végén járunk, járassuk tovább pár percig a robotgépet, hamarosan krémes, kenhető kesudióvajat fogunk kapni.

 

Hozzávalók:

300 g kesudió

2 ek semleges ízű olaj (pl. napraforgó) – opcionális

Robotgépben daráljuk krémesre a kesudiót. Hagyjunk kisebb szüneteket közben. A fent leírtak szerint először porrá darálja a kesudiót a robotgép, majd később egy labdává áll össze (mint dagasztás során a tészta), ekkor már a végén járunk, addig daráljuk, amíg a teljesen kenhető masszát el nem érjük. Kb. 20-25 perc alatt készül el a kesudiókrémünk a kisebb szünetekkel együtt.  Ha krémesebb állagot szeretnénk kapni, akkor adhatunk hozzá 1 vagy 2 evőkanál semleges ízű olajat a keverés végén, ezután még dolgoztassuk a gépet kicsit, hogy az olajat is szépen hozzá tudja keverni. Üvegbe töltjük, kb. 250 ml lesz belőle és 3-4 hétig eláll.

Még több háztáji csemegét ide kattintva találtok.

Recept és inspiráció: Green Kitchen Stories

Gyere és látogass el a Facebook oldalamra vagy kövess az Instagramon és a Pinteresten.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!